KRISTIANSAND: — Vi har satt sammen omkring 45-50 seksjoner til en lang jernbanestrekning. Det er moduler både bygget av oss i Kristiansand og av gode venner i modelljernbaneklubben i Arendal, sier Roar Børte i Sørlandets Modelljernbaneklubb.

I helgen var jernbanen rigget til for allmenn beskuelse i de gamle lokalene til KMV på Vesterveien.

— Det var veldig gøy å se, men ikke så stort som den modelljernbanen vi så i Hamburg, for den var stor, sier Lars Richard Upsahl som så på banen sammen med mamma Judit og pappa Jan.

Da modelljernbanen holdt til i lokaler på Krossen, var det bare for de som drev i klubben. Nå har de flyttet og samtidig åpnet dørene for publikum.

— Vi kan sette opp alle slags utstillinger av modelljernbaner. Vi kan få moduler hit, og vi kan reise av gårde med våre og bygge dem sammen med andre. Det er fordi alle modulene eller seksjonene er bygget etter standard mål. Det er 130 centimeter opp til toppen av skinnene, og de er bygget slik at skinnegangen kan kobles sammen. Det gjør at vi kan lage mange ulike utstillinger, sier Roar Børte.

Flere av modulene er virkelig stilige. Rise stasjon fra Arendal-distriktet er autentisk gjengitt av Halvor Sannæs fra Arendal. Øystein Kolrud har laget Neslandsvatn, mens Dag H Pedersen har laget Kristiansand stasjon. Bøylestad og Flaten er også kjente, men mindre, stoppesteder langs Sørlandsbanen.

Det er mange naturperler langs banen i KMV-bygget, et bilhøggeri og sporpenser for å nevne noe. Med andre ord mye å se for de som vil se jernbanemiljø i miniatyr.

Høyden over golvet gjør den ikke så veldig barnevennlig, men en sterk arm eller muligheten til å stå på en stol hjelper.

svein.versland@fedrelandsvennen.no