gjesdal: — Kongeparken er helt konge! Nå skal vi feste som vi aldri har festet før, skåler gjengen på russebilen «Titless Clan» fra Mandal.Sammen med rundt 10.000 andre russ fra hele landet festet mandalittene fra fredag til søndag under årets russetreff på Ålgård i Rogaland. - Her kan vi gjøre akkurat som vi vil uten at noen ser stygt på oss. Det er deilig, mener Annika Jåbæk.Russebilene står parkert tett i tett på det store området. Det er trangt, skittent og gjørmete etter nattens regn, men det legger så visst ingen demper. Klokken har bare så vidt passert tolv når vi finner Annika og resten av Mandals-gjengen. De er allerede godt i gang med lørdagens fest.- Dette er repareringsøl. Vi må ha det, sånn at vi kan komme i gang med drikkingen i dag og, forklarer Raymond Lascombe. - Noen av oss var fortsatt fulle da vi våkna i dag, så det er ganske enkelt å bare vedlikeholde, flirer Jonas Eide Boestad. Resten av gjengen gliser og nikker.- Vi sovna under en presenning i går, blant all søpla! Vi ble rimelig blaute da ja, ler Annika og Ragna Skøien.

Kamp om høyest lyd

Det er ingen tvil om at landstreffet i Kongeparken er noe russen ser frem til i lang tid. Mange bruker hundretusenvis av kroner på biler og busser, og en tur gjennom parken forteller oss at en stor del av de pengene blir brukt på høyttalere og musikkanlegg. Bussene står på rad og rekke, den ene mer forseggjort enn den andre. Musikken dundrer ut av høyttalerne som troner som fjell oppe på busstakene. Alle spiller forskjellige sanger, og alle kjemper de om å spille høyest. Det er så man kan kjenne hjerterytmen forandre seg når man går forbi.- Det er helt sinnsykt at de bruker så mye penger på en russebuss. Men de underholder jo oss gratis da, så det er jo greit, flirer Per Olav Helms.- Vi hadde ramponert hele bussen hadde vi kommet inn. Jeg skal vedde på at de har ølbrikker! Sier Raymond.- Og så har de sikkert fotbrikker. Sånn «her og her kan du trø», ler Vegard Aamot.- Jeg tror vi har det minst like gøy som dem selv om vi ikke har sånn en buss. Det er jo å rølpe som er gøy. Det er jo det russetiden handler om, konkluderer gjengen.

Tettpakket camping

Ikke alle som vil inn i Kongeparken får plass til bilen sin, og også på campingplassen rett utenfor gjerdene har russen overtatt kontrollen. Som på innsiden står russebilene tett i tett, og med oppfinnsomme navn som «Villa Fyllekula», «Babewatch» og «Daskepott» er det ganske underholdende å gå og kikke.På den siste parkeringsplassen vi besøker kommer vi over russebilen «Mensen». Inni finner vi en håndfull lystige russ fra Vågsbygd- og Gimle videregående. De har holdt det gående siden fredag formiddag.- Hvordan er det å være i Kongeparken gutter? Moro?- Jeg vet ikke, jeg husker ikke, ler Joachim Mollestad.- Vi har ikke vært inne i parken ennå, vi har bare festet her på parkeringsplassen, forteller Nikolai Høibo.Det har blitt mye festing for gjengen fra Kristiansand, og de er langt fra ferdige. - Jeg visste ikke hvor bilen vår stod før på lørdagen, sier Nikolai.- Vi er egentlig i mot alkohol. Men er her og drikker vi for å protestere mot alkoholprisene, prøver han å forklare. De andre nikker alvorlig, før de spruter ut i latter.- Vi har det gøy. På fredagen gikk vi rundt og latet som vi skulle banke opp alle sammen, men det endte opp med at jeg fikk bank selv, innrømmer Nikolai og peker på blåveisen som vokser frem under det venstre øyet. Så ler han.- Hvor lenge skal dere feste i natt da?- Jævlig lenge, forsikrer Helge Haarr.lene.gunvaldsen@fvn.no