VENNESLA: — Dette er et veldig aktuelt tiltak å legge inn i budsjettet, sier rådmann Svein Skisland.Spørsmålet om eiendomsskatt på boliger blir nå utredet i Vennesla.Bare Høyre og Frp er imot eiendomsskatten. De andre partiene åpner opp for eiendomsskatt, selv om de ikke har bestemt seg ennå.- Så lenge økonomien er som den er, er det helt nødvendig å se på eiendomsskatt, sier Bjørn Robstad (Ap). Underskudd

Rådmann Svein Skisland sin første høst som rådmann vil bli tøff. Kommunen ser ut til å dra med seg et underskudd fra 2004 og 2005 på til sammen rundt 10 millioner kroner. Underskuddet vil bare fortsette å øke hvis ikke kommunen kommer med radikale tiltak. Dermed tvinger eiendomsskatten seg fram.- Det er ingen som har låst seg til noe vedtak ennå, men det vil være galt å ikke se på denne muligheten, sier Birger Bjellås (KrF).Vennesla kommune har i dag skatt på verk og bruk. I år vil de få inn nærmere 14,8 millioner i eiendomsskatt. Vennesla kommune kan få inn minst like mye i eiendomsskatt på boliger, avhengig av hvilket nivå politikerne vil legge skatten på. Hvor mye?

Eiendomsskatten kan raskt svi for en familie. Er boligen din verdt èn million, er det ingen ting i veien for at kommunen kan kreve inn 7000 kroner i året i eiendomsskatt.Det er politikerne som må bestemme nivået. Eiendomsskatten blir regnet ut slik at det først skal settes en takst på huset. Så kan kommunen kreve inn maks sju promille av denne taksten i eiendomsskatt. For en bolig til en million vil altså det si 7000 kroner. Vennesla er nødt til å legge seg på maksgrensa siden eiendomsskatt på verk og bruk allerede er sju promille.Men politikerne kan likevel innføre et fradrag på verditaksten, slik at bolig til en million ikke betaler eiendomsskatt av hele taksten.- Vi er ikke prinsipielt imot avgifter, men denne liker vi ikke. Dette er ikke avgift som er knyttet til en enkelt tjeneste. Derfor er vi imot, sier Line Vennesland (FrP).Også Høyre er mot. Der forbereder de seg på å lage et alternativt budsjett uten eiendomsskatt.- Dette ser ut til å bli en av de verste budsjetthøstene jeg har vært med på, sier Trygve Rønning (H)