Reiserådet sendes ut i lys av at det ble innført unntakstilstand på øya, etter drapet på landets utenriksminister fredag. Norske borgere på øya anmodes om å holde en lav profil samt å utvise særlig aktsomhet. Reiserådet gjelder hele landet.

– Nordmenn har vært aktive i fredsmeklingen i Sri Lanka. Det kan jo derfor tenkes at norske borgere er særlig utsatte, sier informasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD til NTB.

Han sier situasjonen på øya er uoversiktlig, og at det derfor er klokt å være forsiktig. Bjåstad sier det ikke foreligger konkrete indikasjoner på at nordmenn risikerer angrep dersom de oppholder seg i Sri Lanka.

Reisebransjedirektør Rolf Forsdahl i Handels— og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) sier at et slikt reiseråd ikke automatisk gir reisende rett til å kreve utgifter til flybilletter og lignende tilbake.

– Denne advarselen fra UD er midt på treet i alvorlighetsgrad. Vanligvis må UD gi sin sterkeste advarsel før reisende kan kreve refusjoner. Men jeg håper flyselskapene er såpass oppegående at de skjønner det er urimelig å nekte folk refusjoner når slike situasjoner som dette oppstår, sier Forsdahl til NTB.