VENNESLA: 68-åringen fra Hægeland mistet sin sønn, svigerdatter og et barnebarn i en trafikkulykke ved Egersund 17. juli i år. Det er mange på Agder som er nødt til å feire julaften uten sine kjære for første gang. Steinsland er altså en av dem.

— Fem måneder etter, når jeg ser tilbake, må jeg konkludere med at tiden har gått utrolig fort. Livet har vendt tilbake. Vi har kommet gjennom, sier Steinsland, som i går var oppe til de tre gravene ved Hægeland kirke for å tenne lys.

I går formiddag skrev han under salgskontrakten til de nye eierne av Steinsland Mek.Verksted, sønnens firma. Et slags punktum for alt det praktiske arbeidet som følger med uventede dødsfall.

— Folk tenker ikke over det. Midt i sorgen skal man ha krefter til å ordne opp i så mye. Et dødsfall har så mange slags konsekvenser, sier Steinsland. Han er glad for at bedriften skal drives videre. Hvem som har kjøpt, vil han ikke si noe om ennå.

HÅP.

Han er glad for at han er kommet så langt - og egentlig hadde han ikke trodd det var mulig.

— Men det er det. Hvis jeg kan hjelpe noen med disse ordene, så flott. For det er håp. Det er alltid håp. I dagene etter ulykken tenkte jeg: Dette kommer jeg meg ikke gjennom. Men så gjør man det. Livet går på underlig vis videre.

Steinsland skal feire jul sammen med tre barn, tre svigerbarn og ni barnebarn.

Tea (7) overlevde den voldsomme kollisjonen. Hun og broren Kim André (17) er alene igjen fra en familie på fem.

— De greier seg godt. I julen skal vi fokusere på det vi har sammen, glede oss over at vi lever. Det er så tungt å miste, men det må ikke overskygge gleden over dem man har rundt seg. Det er mye å takke for, sier Anders Bjarne Steinsland.

SAVN.

Julaften er spesiell for 68-åringen for Hægeland. Ikke bare fordi han har mistet tre av sine kjære i en ufattelig trafikkulykke. For fire år siden døde kona, og på julaften for 16 år siden døde et barnebarn i krybbedød.

— Julaften blir aldri det samme etter at jeg mistet et barnebarn på denne dagen. Tankene kommer. Men det ligger mye trøst i minner og savn. Sorg kan bli en skatt som man kan ta med seg videre i livet, sier Steinsland.

De siste dagene har han funnet mye trøst i en hilsen Margith S. Hansen sendte inn til avisa Setesdølen 19. desember. Les den ved siden av.

STOLTENBERG.

Mindre trøst synes han det er i samfunnets reaksjon etter ulykken. Anders Bjarne Steinsland gikk en måned etter ulykken ut med appell til politikerne om å bruke mer penger på midtdelere og på å bygge bedre veier.

— Stoltenberg skuffer. Mitt siste brev har han ikke svart på, han er ikke mann til det.

— Så altfor mange dør unødvendig - og det i ett av verdens rikeste land. Jeg klandrer ingen av dem som kjørte der borte i Egersund, men samtlige kunne sluppet dette hvis politikerne hadde bevilget penger til midtdelere.

Steinsland tror mange etterlatte etter trafikkofre har det spesielt tungt fordi dødsfallene oppleves så unødvendige.

— Vi ser det på ulykkestallene. Flere dør i år enn i 2005. Og særlig øker det i Vest-Agder, mens i Aust-Agder går dødstallene ned. Der borte er det jo mye flere midtdelere også, sier Steinsland. I julen vil han ikke kjempe, men nyte livet sammen med de kjære som er igjen rundt ham.

— Det er mye å glede seg over. Vi må aldri glemme å se fremover. Vi har ikke andre veier å gå, sier Anders Bjarne Steinsland.

odd.inge.uleberg@fvn.no - 38 11 36 48