KRISTIANSAND: Hjemme i Norge går de på media og kommunikasjonslinja på Tangen vgs. Gjennom det EU-støttede internasjonale samarbeidsprosjektet Lytnet Europe har de fått muligheten til å delta på mediesamlinger med ungdommer med akkurat de samme interessene. Gjennom workshops i forskjellige land får de muligheten til å samarbeide om å lage film, publisere på nett og såkalt «networking» med medieinteresserte elever fra hele Europa.

— Vi var med på en workshop i Münster i august, og nå i oktober bar det til Orléans i Frankrike. Der jobbet vi med andre elever, fra Polen, Tyskland, Frankrike og Norge, forteller Mariel.

De to jentene har nettopp kommet hjem fra turen, og har mange minner å se tilbake på. I Orléans ble de godt mottatt, og de bodde på ungdomsherberge. Alle ungdommene bodde på samme sted, og de samarbeidet om matlaging og sosiale tilstelninger.

— Det sosiale er utrolig viktig når man drar på en slik workshop. I tillegg til all jobbingen med sendinger, filming og publisering, er vi nødt til å kommunisere med de andre elevene resten av tiden vi tilbringer sammen også. Og alt foregår på engelsk! Vi fikk nesten ikke lov til å snakke norsk oss imellom, forklarer Mariel.

Da jentene kom til Frankrike, ble de delt i to grupper. Den ene gruppen, som Katrina var med i, skulle lage en dokumentarfilm om hvordan tidligere narkotikamisbrukere kommer seg inn i samfunnet igjen.

— Jeg er spesielt interessert i film og har drevet med film tidligere, i fødelandet mitt, Russland, sier Katrina. Hun fikk virkelig kjenne på kroppen hvordan det var å jobbe med filmskaping på turen. Mariel er mer interessert i studioarbeid og var med på å bygge opp et studio og stelle i stand en live-sending, som ble sendt direkte på nettet.

— Hele studioet måtte bygges opp fra bunnen. Det var vanskelig og utfordrende, men veldig gøy, sier Mariel.

På hver workshop guides elevene av såkalte «mediatrainere.» Målet for Mariel og Katrina er selv å bli trailere en vakker dag. Da kan de invitere til mediecamp her i Norge.

— Det er selvfølgelig et mål, og jeg tror vi har såpass gode kunnskaper at vi skal klare det, sier de to ambisiøse jentene.

Tiden i Frankrike brukte de også til å feste en del franske følelser og attraksjoner til film. Blant annet innebar turen en reise til Paris og fråtsing i deilige franske delikatesser.

— Det ble mye kaker, smiler Katrina, og viser bilder av små, deilige franske søtsaker.

Litt nytelse mellom all jobbingen må man jo unne seg.

ann.magritt.arnli@fvn.no