VENNESLA: — Ingen skal føle seg lurt. Hvis det viser seg at mange ikke hadde kjennskap til avstemningen om kirketomta, bør vi prøve å få saken opp på nytt, sier nyvalgt leder av Vennesla kirkelige fellesråd, Øystein Frustøl. Han åpner dermed opp for at det kan bli aktuelt med en ny runde i den brennhete saken.

Plasseringen av ny kirke i Vennesla engasjerer hele bygda. Men da avgjørelsen ble tatt på et åpent møte i forbindelse med en gudstjeneste før jul, var det snaut 100 som møtte fram. Selv om tomta ved den nåværende kirken var en klar favoritt i alle andre fora der saken ble behandlet, stemte menighetsmøtet tomta på Moseidmoen til topps. I etterkant er saksgangen blitt kritisert. Mange mener informasjonen i forkant av den viktige avstemningen ikke var god nok. - Vi må få orden på dette. Hvis det viser seg at det er mange som føler at de ikke har hørt om avstemningen, har informasjonen vært for dårlig. Men det kan jo også tenkes at folk rett og slett ikke har brydd seg før nå. Dette vil jeg diskutere med fellesrådet, sier Frustøl. Han kommer til å være lojal mot rådets beslutning uansett, men som privatperson er han ikke i tvil om hvor han ville bygd en ny kirke. - En kirke skal ligge høyt og fritt, konstaterer han og røper dermed at også han ville foretrukket tomta ved den nåværende kirken. Den nyvalgte lederen får støtte av kommunens representant i fellesrådet, Eivind Drivenes (Sp).

— De som ikke er faste kirkegjengere og som ikke leser menighetsbladet, har nok ikke fått med seg at det skulle være en avgjørende avstemning, sier Drivenes som også er valgt inn i plankomiteen for ny kirke. - Kanskje skulle vi lagt opp avstemningen slik som ved menighetsrådsvalget. Da kan folk stemme i løpet av to dager på to forskjellige plasser i bygda. I ettertid ser jeg vel at det hadde vært veien å gå, men når man selv er midt inne i prosessen, er det vanskelig å sette seg inn i hvor mye folk utenfor får med seg, sier Drivenes. Han understreker at han er lojal mot vedtaket som ble fattet i menighetsmøtet, og at alt det formelle har gått korrekt for seg.

— Men i etterpåklokskapens lys kan man jo spørre seg om det var godt nok kjent at det skulle være en avstemning. Det var nesten fullt under gudstjenesten, men mange gikk før møtet begynte, forteller Drivenes. Han tror ikke avstemningen ble annonsert i Fædrelandsvennen, men vet at det sto mye i menighetsbladet. Oddbjørn Aas-Lyngby, som nettopp har avsluttet en periode på fire år i fellesrådet, er enig med Drivenes og Frustøl. - Hvis det blir en skikkelig opinion bak forslaget om ny avstemning, må vi ta hensyn til det. Men folk burde strengt tatt visst om hva som skulle skje. Det ble informert både i menighetsbladet og på Radio Loland, men responsen var forferdelig laber, sier Aas-Lyngby. Heller ikke han hadde Moseidmoen som favoritt:

— Jeg hadde foretrukket alternativet ved sentrum, sier han.