KRISTIANSAND: Det har vært to dager med totalt kaos på Kjevik. Omlag 3.000 passasjerer er rammet lokalt.

18 flyavganger var innstilt fra Gardermoen onsdag morgen, og fortsatt sto folk i lange køer. Likevel råder optimismen. Flyplassledelsen mener trafikken er i ferd med å normalisere seg.– Det er mye mennesker her, men det er en helt annen situasjon enn mandag og tirsdag. Køene beveger seg, kapasiteten i luftrommet er bedret og de flyene som har tatt av, har tatt av i rute, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn til NTB onsdag morgen.

Likevel kunne ikke alle flypassasjerene komme seg dit de ville til planlagt tid. 18 flyavganger fra Gardermoen var innstilt før klokka 10. – Situasjonen er likevel i ferd med å normalisere seg. Jeg tror det kommer til å gå bedre og bedre utover dagen. Vi startet med en kapasitet på 60 flybevegelser i timen, sier Kobro.

Det normale er omtrent 60 flybevegelser i timen på Gardermoen. Tirsdag var kapasiteten nede i 27. Alle flygelederne ved kontrollsentralen i Røyken møtte på jobb som de skulle onsdag morgen, og det var derfor ingen begrensninger i trafikken derfra, opplyser kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til NTB.

Han tror likevel flypassasjerer må regne med noen forsinkelser onsdag.

– Flyselskapene har et etterslep som det vil ta tid å ta igjen. Det kan bli forsinkelser og eventuelt innstilte avganger, men vi har nå en normalsituasjon i Røyken, sier Narvesen.

Sentralen i Røyken kontrollerer også trafikken til og fra flyplassene Kjevik utenfor Kristiansand og Torp utenfor Sandefjord. Flypassasjerer andre steder i landet merker fortsatt ringvirkninger av problemene i Sør-Norge. Fra Bergen var fem avganger innstilt før klokka 11 onsdag, mens tre avganger var innstilt fra Trondheim.

I Avinor starter nå etterarbeidet etter at flygeledernes sykdom totalt lammet flytrafikken i Sør-Norge.

– Vi vil arbeide videre med dette internt for å se på hvordan vi kan takle samarbeidet bedre, sier Ove Narvesen.

NTB