Kristiansand: — Jeg vet ikke om noe annet bygg med denne spesielle konstruksjonen. Våren 2002 var to konsulenter på befaring i kommunen. De ble svært begeistret for bygget. Riksantikvaren mente at bygningens særpreg oppfylte kriterier for å være et verneverdig bygg, forteller leder i menighetsrådet, Leif Johannessen.

Grunnen er den gjennomførte byggestilen i betongkonstruksjon. Betongen er grovt tilhugget med hammer. Veggene, som er like både ute og inne, er formet som buede skall som omslutter kirkerommet, koret, våpenhuset og klokkene i tårnet. Søyler, døpefont, altertavle og talerstol er holdt i samme stil som bygningen for øvrig.

— En gjenspeiling av våre liv

Grim kirke er tegnet av byarkitekt Alv Erikstad. Han har uttalt at han har tilstrebet en helstøpt kirke, bygget opp innenfra. Og siden det sentrale i gudstjenesten er tilbedelsen og lovprisningen av Kristus, må alt det andre innordnes under dette.

Det er skapt en akse som går fra inngangen, gjennom midtgangen og opp til alteret med krusifikset. Eriksen har tidligere sagt at denne aksen skal være en gjenspeiling av våre liv.

Altertavlen er utført av billedhugger Dagfinn Kjølsrud (1930-1974). Motivet er «Han er oppstanden», og viser en gruppe mennesker som er grepet av oppstandelsens under.

Antependiet som henger foran alteret er malt av Else Marie Jakobsen. Det er et av de få fargeinnslagene i kirkerommet.

Stillhet

— Det er helt bevisst at det er så få forstyrrende elementer i kirken. Arkitekten har tilstrebet stillhet, for at ikke oppmerksomheten skal bli tatt bort fra det som blir formidlet, sier Johannessen.

Han forteller at det er en tosidig sak at kirkebygget er blitt erklært verneverdig.

— Vi er selvsagt glade for at stilen blir bevart for all fremtid. Ulempen er at alle forandringer som skal gjøres må klareres med riksantikvaren. Nå har vi nettopp fått godkjent en fornying av alterringen. Vi ønsker at avstanden mellom prest og menighet skal bli mindre, og flytter derfor alterpartiet fremover. Vi har lenge ønsket å komme i gang med dette arbeidet, forteller Johannesen.

Praktisk

Menighetsformannen er godt fornøyd med at arkitekten i tillegg til å tegne et flott bygg, har vært forutseende når han skulle lage en arbeidskirke.

— Det er lagt til rette for alle aktivitetene vi har her, forteller Johannesen, og nevner en romslig menighetssal, fine lokaler til barnehage og babysang, spiserom, ungdomsrom og kjøkken.