EVJE OG HORNNES: — Utrykningssjef Leif Fjerdingstad rykket ut fra huset sitt på Fennefoss like før kl. 23.00 torsdag, uten blålys, men bevæpnet med alkometer.

Og ganske riktig, den polske gjestearbeideren som satt bak rattet i bilen, var alt annet enn edru.

— De sa at veien bare forsvant. Jeg så jo at veien lå der den alltid har vært, og var dessuten bar og fin. Det var ikke annet å gjøre enn å fiske fram alkometeret, forteller Fjerdingstad.

Og det viste mer enn nok for anholdelse. Lensmannskontoret i Evje og Hornnes ble varslet, og den polske håndverkeren, som for tiden bor i leilighet i Evje sammen med sin kollega, ble tatt med til blodprøve og politiavhør.

Gode spor

Fjerdingstad synes ikke han behøver noen fortjenestemedalje for sin snarrådige opptreden.

Den erfarne politimannen hadde nemlig fått saken nærmest i fanget, og det var gode spor å gå etter.

— Dersom ikke politimannen i meg hadde våknet i den situasjonen, så tror jeg at jeg burde ha omskolert meg, sier Fjerdingstad.

Det var like før klokken 23.00 torsdag kveld Fjerdingstad observerte polakkenes bil på veien utenfor stuevinduet sitt på Fennefoss i Evje og Hornnes.

Plutselig gjorde bilen en brå sving, før den kom byksende inn i hagen hans.

— Jeg lurte litt på hva de skulle inn i hagen min å gjøre, bekrefter Leif Fjerdingstad.

Kjørte feil

Fra vinduet observerte Fjerdingstad at kupelyset i bilen kom på. Så brettet de to lett forvirrede mennene i bilen opp et stort kart. Det var åpenbart at de ikke helt skjønte hvor de var.

— Jeg gikk ut til dem og spurte om det hadde gått bra. Det var helt naturlig å stille et oppfølgingsspørsmål, nemlig om de hadde drukket noe, sier han.

På gebrokkent norsk gav polakkene uttrykk for at de plutselig mistet kontakt med veien. De var dessuten på leting etter leiligheten de bodde i. Det skulle vise seg at den lå like i nærheten.

Mens sjåføren ble tatt med til lensmannskontoret kjørte Fjerdingstad polakkenes bil hjem til leiligheten deres.