— Det kan være smart å tenke over hva du legger på juletallerkenene. Men når det er sagt; det er viktigere å leve sunt resten av året enn disse juledagene, sier ernæringsfysiolog ved Sørlandet Sykehus Kristiansand, Charlotte Holkov.Hun har hjulpet Fædrelandsvennen med å regne ut kaloriinnholdet i ulik julemat. En lutefiskmiddag med bacon og ribbefett, for eksempel, innholder mer enn dobbelt så mange kalorier som en spennende torskemiddag.- Veldig mye julemat er sunn mat. Og hvorfor ikke ha et fruktfat stående fremme fremfor småkaker? Spør Holkov.Du kan spise fem appelsiner i stedet for et stykke delfiakake. Begge deler innholder drøye 200 kcal.- I tillegg er frukt rikt på vitaminer, sier ernæringseksperten.- Andre alternativer til god julemiddag er viltsteik, oksesteik, laks, steinbitt og breiflabb. Og om du vil unngå for mye fett, ta av synlig fett på for eksempel ribbe, foreslår Holkov. Dessert

Desserten trenger heller ikke være kaloribomber - selv om det er jul.- Du kan for eksempel lage mager riskrem. Den har om lag halvparten så mange kalorier som en ordinær riskrem. Eller som alternativ til riskrem og multekrem kan du velge bakt eple, fruktsalat eller marinerte mandariner, sier Holkov, og gir oss disse to oppskriftene: Mager riskrem (4 pers)

2 dl grøtris2 dl vann8 dl skummetmelk2,5 dl kesamVaniljekorn fra stang1 ss sukker10 mandler(En porsjon gir 180 gram kcal, 5 gram fett) Marinerte mandariner (4 pers)

8 mandariner/klementiner32 hele nelliker1 dl appelsinsaft1 dl ahornsirupKorn fra vaniljestang1 dl appelsinlikør (for eksempel Contreaux)1 beger Kesam8 kanelstenger24 mandlerSitrusfrukten skrelles. Stikk nelliker i mellom båtene. Varm appelsinsaft, ahornsirup og appelsinlikøren sammen med vaniljekornene. Hell denne marinaden over mandarinene og la det stå kaldt i om lag 8 timer. Anrett sitrusfrukten pyntet med hele mandler og kanelstenger samt marinaden. Rør kesam godt og server den til.