Rådmann i Arendal og leder for OSS, Harald Danielsen, vil ha diskusjonen om sykehusplanen inn i et konstruktivt spor, sa han til Fædrelandsvennen i september. I Desember reiste hele sykehusledelsen seg og gikk fra utvalget etter at Danielsen stilte spørsmål ved sykehusets arbeid.  Foto: Steinar Vindsland

— Jeg fikk hakeslipp, sier Ellen Benum som representerte Setesdalsregionen, og som hadde sitt første møte i Overordnet strategisk samarbeidsutvalg (OSS) da sykehusledelsen reiste seg og gikk.

Utfordret av Danielsen

Det er Harald Danielsen, rådmannen i Arendal, som for tiden leder Overordnet samarbeidsutvalg, der sykehuset møter kommunene i Agder for å komme fram til felles løsninger, bygge tillit og styrke regionen.

Rådmann i Arendal og leder for OSS, Harald Danielsen, vil ha diskusjonen om sykehusplanen inn i et konstruktivt spor, sa han til Fædrelandsvennen i september. I Desember reiste hele sykehusledelsen seg og gikk fra utvalget etter at Danielsen stilte spørsmål ved sykehusets arbeid.  Foto: Steinar Vindsland

Han begynte møtet med å spørre om Sørlandet sykehus hadde gått lengre i Utviklingsplan 2030 enn Helse Sør-Øst hadde krevd.— Jeg stilte spørsmål rundt premissene for utviklingsplanen og hva Helse Sør-Øst hadde krevd av utviklingsplanen. Jeg var spørrende til tanken om å bygge ned antall døgnplasser i psykiatrien, forteller Harald Danielsen til Fædrelandsvennen.

— Jeg må ha gjort det på en uheldig måte, for det førte til at sykehusledelsen forlot møtet, sier Danielsen.

Ifølge det offisielle referatet fra møtet oppfattet sykehusledelsen Danielsens spørsmål som mistillit. Og anså det som hensiktsløst å fortsette møtet.

«Sykehusledelsen, brukerrepresentanter og tillitsvalgte forlot så møtet. Møtet var dermed hevet.», står det til slutt i referatet.

Avviser mistillit

— Har du mistillit til sykehusledelsen?

— Det var ikke det som var utgangspunktet mitt. Jeg hadde bare behov for å bore litt i premissene for arbeidet de gjør, i lys av et tidligere møte med KS i Oslo. Men åpenbart har innhold eller form vært uheldig, sier Danielsen.

Møtet Danielsen viser til, var et dialogmøte mellom KS og Helse Sør-Øst i Oslo i november. Der fikk han bekreftet fra ledelsen i Helse Sør-Øst at Sørlandet sykehus ikke var pålagt å lage en utviklingsplan som innebar samling av alt i ett sykehus.

En sentral plassert kilde i Helse Sør-Øst beskriver det Danielsen fikk vite på møtet slik:

— Det er riktig at Helse Sør-Øst krevde en utviklingsplan. Men det ble ikke gitt noen føringer om utforming. Helse Sør-Øst har ikke pålagt noen løsning med ett sykehus. Det er Sørlandet sykehus selv som har vurdert alt de vil utrede, sier kilden.

Konserndirektør i Helse Sør-Øst, Atle Brynestad, sier det slik:

— Det er ikke gitt føringer i forhold til utviklingsplanen utover at den skal utarbeides i henhold til kravene i Veileder for tidligfaseplanlegging av sykehusprosjekter. Helse Sør-Øst RHF har heller ikke gitt føringer i forhold til psykiatribygg ved SS, utover kravet om å følge veilederen.

Psykiatrien

Det store spørsmålet er om psykiatrien skal samles i ett nytt bygg på Eg i Kristiansand.

I møtet til samarbeidsutvalget sa sykehusets Per Engstrand, som er fagdirektør og prosjektleder for strategiplanen, at de var uenig med det de mente var Harald Danielsens tolkning av signalene fra Helse Sør-Øst.

Engstrand mente ifølge referatet fra OSS-møtet at Helse Sør-Øst bekreftet at en helhetlig plan for å få midler til et nytt psykiatribygg skulle baseres på

Tidligfaseplanleggeren.

— Alt arbeid med utviklingsplanen har skjedd i tett dialog med Helse Sør-Øst, sa Engstrand ifølge referatet.

Representantene fra Sørlandet sykehus ba deretter om et særmøte, der de skal ha tatt direkte kontakt med Helse Sør-Øst for å få en avklaring på spørsmålet.

Resultatet ble altså at sykehusledelsen valgte å forlate møtet der det satt representanter for alle de fem kommuneregionene i Agder.

Merkelig møte

Inger Marethe Egeland representerte kommunene i Listerregionen i møtet med Sørlandet sykehus.

— Det ble et merkelig møte. Normalt er det et godt samarbeidsklima, sier hun.

— Hvorfor reagerte sykehusledelsen så sterkt?

— De ble litt utfordret på en måte de ikke var forberedt på. Saken kunne med fordel ha stått på sakslista, slik at de kunne ha forberedt seg. På den andre siden kunne de ha snakket oss gjennom det. Saken kunne vært løst på annen måte fra både kommunenes og sykehusets side, sier hun.

Dialogen

Møtene i Overordnet samarbeidsutvalg skal bygge tillit mellom kommunene og sykehusets ledelse. Spørsmålet er hvordan samarbeidet preges etter at sykehusledelsen marsjerte ut etter Danielsens spørsmålsrekke.

— Vi har hatt kontakt i to møter senere. Der har vi snakket sammen. Det har vært en positiv tone der med representanter til stede fra Helse Sør-Øst, sier Harald Danielsen.

— Har du tillit til sykehusledelsen?

— Ja, selvfølgelig, sier Danielsen.

— Hvordan så du på at de forlot møtet?

— Jeg må ærlig innrømme at det var en overreaksjon. Jeg ble forbauset. Så har jeg en viss evne til selvkritikk: Jeg tok ting opp på feil måte når det kom en så kraftig reaksjon. Men jeg mener og mente at jeg hadde betimelig grunn til å ta det opp og dvele med det, sier Danielsen.

— Var du stor i kjeften?

— He-he. Nei, jeg synes ikke det. Jeg var kanskje litt intens. Men jeg har aldri opplevd en slik reaksjon tidligere, sier Danielsen.

- Referatet beskriver det som er verdt å nevne

Fagdirektør Per Engstrand ønsker ikke å kommentere hvorfor sykehusledelsen reiste seg og gikk.

— Det offisielle referatet beskriver vel det som er verdt å nevne. Harald Danielsen og jeg er uenige om hvordan en skal tolke møtet i KS, sier Per Engstrand.

— Opplever dere mistillit fra Harald Danielsen?

— Jeg vil ikke si mer enn at det er forskjellige tolkninger ute og går, sier Engstrand.

— Da dere forlot møtet, var det på bakgrunn av form eller innhold i det Danielsen sa?

— Jeg vil ikke si mer om det, sier Engstrand som legger til at han ikke opplevde møtet mer dramatisk enn det.

— Er tonen endret mellom partene etter møtet?

— Jeg opplever ikke tonen endret etter det. Vi har hatt flere treffpunkter. Jeg har ikke merket verken dårlig klima eller noen undertone etter dette, sier Engstrand som ikke tror dette ene møte får konsekvenser for videre samarbeid.