— De er skeptiske til disse byguttene, det kan jeg ikke skjønne, smiler Knut Arne Moseid (38).

Han er tredje generasjon i familiebedriften, som ble startet av bestefar Knut for 60 år siden, på Mosby lengst nord i Kristiansand.

– I en storkommune blir vi litt utkant og kan forsvinne i mengden, samtidig kan det være bra med litt større rammer, mener Hedly Moseid, daglig leder for Fru Moseid. Foto: Reidar Kollstad

Og i likhet med farfar fant han kjærligheten i Vennesla, på motsatt side av Kvarsteinbroa, der bakerfamilien bosatte seg for 12 år siden. Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

— Vi er jo patrioter

Så alle venndøler kan ikke være like skeptiske til kristiansandere, selv om seks av ti stiller seg negative til storkommune i Fædrelandsvennens meningsmåling.

— Kristiansandere er vi glade i! Jeg har tross alt giftet meg med en derfra, sier Hedly Moseid(39), som har gitt navn til treffstedet i Vennesla sentrum - Fru Moseid.

Dette svarer venndølene i meningsmålingen

Fru Moseid er ikke kategorisk for eller imot. I likhet med ordføreren er hun skeptisk, men ikke avvisende til kommunesammenslåing:

— Fordelen med en storkommune kan være at Sørlandet står sterkere overfor resten av landet. Samtidig er vi jo patrioter, glade i Vennesla og kommunen vår, og litt redde for å bli den lille utkanten som ikke har så mye å si i forhold til den store massen.

Som næringsdrivende verdsetter hun nærheten til herredshuset. Det er kort vei til saksbehandlere hun kjenner, kort vei til beslutninger.

— Tror det tvinger seg fram

Innerst i bakeriet. øverst i sentrum, sitter to venninner og inntar sin lunsj. Ute er det ruskevær, så bordbelegget er litt lavere enn normalt.

Jeg tror det tvinger seg fram, fra starten blir vi nok slått sammen til en innlandskommune.

— Iveland er jeg positiv til, kanskje Kristiansand også, forteller Gro Kathrine Solås fra Vennesla. Men så jobber hun også i Kristiansand kommune, i ingeniørvesenet.

— Jeg tror det tvinger seg fram, fra starten blir vi nok slått sammen til en innlandskommune. Men jeg tror Iveland trenger det mer enn oss, sier Solås.

Venninnen er hakket mer kritisk. Hun frykter for å miste lokale tilbud, men ikke bygdas særegenhet og identitet.

— Det kan jeg ikke tro skjer. Bor du i Vennesla, så bor du i Vennesla. Ikke er jeg redd byfolk heller, mer redd for ikke å bli prioritert, forteller Evy Egebakken.

- Venndøler ville etter tilbud

Folk flest forbinder Moseid Bakeri & Konditori med Vennesla, selv om det strengt tatt er Mosby-basert. Fru Moseid må snart utvide, og kafeen forener mange kommuner - ja, egentlig alle sju i stor-Kristiansand.

— Mange kommer ens ærend etter potetkaker og brød, de synes det er koselig å ta en tur til Vennesla og tuste rundt på en litt liten plass, forteller Hedly.

— Det høres ut som de skal på langtur når de ringer tidlig på dagen fra Randesund og ber oss legge av varer. Det er nesten så de skal legge inn en overnatting, men det er bare ei mil opp, humrer Knut Arne.

Sjefen for bakeriet er mer opptatt av å slå sammen de rette ingredienser i deigen enn kommuner. Den type elting vil han ikke mene særlig om.

Men han kan fortelle litt om forskjellen på venndøler og byfolk, sett fra en bakers ståsted.

— Venndøler er mer opptatt av prisen enn byfolk. Hvis vi kjører tilbud i Vennesla, går de mann av huse. Det er vel nesten så de må sitte på fryseboksen for å holde lokket nede etterpå, forteller Moseid.

- Iveland greit, verre sørover

- For meg høres det helt naturlig ut, sier Vennesla-ordfører Torhild Bransdal om Fædrelandsvennens meningsmåling.

Blant de sju kommunene i Knutepunkt Sørlandet har Vennesla blitt oppfattet som mest skeptiske til en storkommune. Men ordføreren bedyrer at hun er åpen for alt, bare det blir til det bedre for innbyggerne.

— Poenget er at skal du gjennomføre en reform, må vi vedta noe som er bedre enn i dag. I så fall er jeg åpen for det, men i 2005 fikk vi altså en rapport som konkluderte med at de fleste stordriftsfordeler er tatt ut med 10-12.000 innbyggere. Vi skylder å gi dem de beste tjenestene, sier Torhild Bransdal, og legger til at det er dyrt å slå sammen store organisasjoner.

– Det går et kultur- og dialektskille på Kvarsteinbroa, sier Torhild Bransdal, her fotografert i kommunestyresalen foran maleriet av Vennesla nord for broa. Foto: Kjartan Bjelland

Hun snakker stadig vekk med sambygdinger i forbifarten. Inntrykket er tålig samstemt, ifølge ordføreren: Kristiansand står ikke øverst på venndølens ønskeliste. De vil helst stå på egne bein, eller sammen med naboen i nord.— Jeg tror de fleste tenker et en sammenslåing med Iveland går greit, mens sørover er det mye større skepsis.

- Er de redde for å drukne i storkommunen?

— Det er én del av bildet, men det handler nok også om identitet og kultur. Det går et kultur- og dialektskille på Kvarsteinbroa, du har borgerskapet i Kristiansand og arbeiderklassen her oppe. Det er noe med kystkultur og innlandskultur, det merker jeg nok, svarer Bransdal.

Sju kommuner starter utredning

Ordførerne i Knutepunkt Sørlandet vedtok enstemmig før jul å utrede kommunesammenslåing. Den starter i disse dager.

— Kommunene forplikter seg til å vente med å fatte vedtak om sammenslåing til denne felles utredningen er ferdig. Det er ikke vårt mandat å anbefale hvilken løsning som skal velges, men vi skal lage et godt beslutningsgrunnlag for politikerne, opplyser John Ånon Jonassen, sekretær for utredningsgruppa, der én byråkrat fra hver kommune er medlem.

Bygg din egen kommune med BTs kommunebygger

Utredningen skal ta for seg alternative sammenslutninger mellom kommunene Lillesand, Birkenes, Iveland, Kristiansand, Vennesla, Songdalen og Søgne. Alternativer med andre kommuner kan også utredes.

Dersom to og to kommuner slår seg sammen, blir det en enkel prosess med lokale vedtak allerede kommende høst og effektuering fra 2018.

Hvis alle sju skal slå seg sammen, eller ved andre alternativer der kommuner bytter fylke, må saken innom Stortinget. Da er det frist til våren 2016, med effekt først fra 2020. ## - Mye følelser

Det er en lang liste med kriterier for utredningen, så som lokal tilhørighet, effektiv tjenesteproduksjon, eierandeler i Agder Energi, gjeldsnivå, identitet, kompetanse, ansattes medvirkning, politisk styring og samfunnsutvikling fram mot 2040. — Jeg tror absolutt utredningen vil få mye stor betydning. Alle alternativer vil nok ha sine sterke og svake sider, så alle vil kunne finne argumenter for sitt syn. Når man snakker med folk, er det mye følelser rundt dette. Vår jobb er å få fram et best mulig faktagrunnlag, så det ikke bare blir synsing, påpeker John Ånon Jonassen fra administrasjonen i Knutepunkt Sørlandet.

De sju ordførerne utgjør styringsgruppa for arbeidet, der neste møte er berammet i februar. Til våren skal regjeringen legge fram en sak for Stortinget med forslag til nye oppgaver for kommunene.

Per 1. oktober 2014 var det totalt 135.586 innbyggere i de sju kommunene, en vekst på 1,4 prosent i årets ni første måneder. På landsbasis var tilsvarende vekst 0,9 prosent.