I siste kvartal 2014 flyttet 919 personer til Kristiansand. I samme periode flyttet 939 personer fra kommunen. Dermed endte Kristiansand med en netto tilflytting på minus 20 personer.

Rådgiver plan og analyse i Kristiansand kommune, Per Gunnar Uberg, synes tallene er interessante.

— Det er et markert trendbrudd i forhold til de siste årene. Sist gang dette tallet var lavere var i første kvartal 2004, sier Uberg til Fædrelandsvennen.

I løpet av hele 2014 var det 4975 personer som flyttet til Kristiansand, mens 3927 flyttet ut. Netto tilflytting for hele året ble dermed pluss 1048 personer.

Knyttet til oljenæringen?

Uberg presiserer at det for tidlig å slå fast hva skiftet på tampen av fjoråret betyr.

Rådgiver plan og analyse i Kristiansand kommune, Per Gunnar Uberg, synes de ferske tallene er interessante. Foto: Siri Hardeland

— Spørsmålet er jo om det er konjunkturene som slår inn. Vi har jo hørt at den oljerelaterte industrien har redusert inntak og noen planlegger også nedbemanning. Oljenæringen er en viktig motor i sysselsettingsutviklingen, sier Uberg.De fleste av Kristiansands nabokommuner hadde flere innflyttere enn utflyttere i siste kvartal. I Vennesla var netto tilflytting pluss 24 personer, Lillesand endte på pluss 56 og Søgne på pluss 55. Av knutepunkt-kommunene var det kun Birkenes som hadde negativ netto tilflytting i tillegg til Kristiansand, med minus 19. ## Færre fødsler

Statistikken fra SSB inneholder også en oversikt over antall fødsler. Den viser at det kom 993 kristiansandere til verden i løpet av 2014. Det er første gang siden 2007 at antallet fødsler har endt på under 1000 i løpet av et år.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook

— Fødselstallene for 2014 er nesten ti prosent lavere enn antall 0-åringer SSB anslo i sine prognoser fra 2014. Det er også interessant, sier Uberg.

Han mener at fødselstallene for 2014 og nedgangen i netto tilflytting i siste kvartal gir grunn til å spørre om vi ser starten på en trend.

— Det er grunn til å være litt obs. Befolkningsutviklingen har betydning for planleggingen av barnehager og skoler. Vi vet at eldrebølgen kommer og den blir en utfordring. Der er det ikke noe nytt, sier Uberg.

Ønsker vekst

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) ser foreløpig ingen grunn til bekymring, selv om han er enig i at tallene tilsier at man bør følge utviklingen nøye.

— Vi ønsker å ha en vekst i kommunen. Det handler blant annet om å få veksttilskudd fra staten. Vi har dessuten en dyr skolestruktur i Kristiansand, med mye ledig kapasitet i byggene. En vekst i folketallet vil føre til at vi får en billigere skole. Vi har også mange ledige tomter og er klare for å ta imot flere folk, sier Kristiansen.

I løpet av 2014 økte befolkningen i Kristiansand med 1463 personer. Det innebærer en vekst på 1,7 prosent i løpet av ett år. Det er noe lavere enn SSB anslo i sine prognoser.

— Veksten i 2014 var 50 personer færre enn året før, som var tidenes høyeste vekst i Kristiansand. Det er derfor ingen grunn til å dra i noen varselssnorer. Men arbeidsledigheten har økt fra 2 til 4 prosent og det er noen lamper som blinker i næringslivet. Vi må derfor være våkne og følge med på utviklingen, sier Kristiansen.