— Det er i hvert fall blitt mye lettere å finne parkeringsplass, sier Bjørn Nystøl, som vi traff på den store parkeringsplassen ut mot riksvei 405 i lunsjtiden fredag.

— Utover det har jeg ikke så mye sans for disse skivene. Det er lett å glemme dem, og da kan man fort få bot. Selv har jeg sluppet det, heldigvis. Akkurat nå hadde jeg glemt skiven, sier han.

- Det er i hvert fall blitt mye lettere å finne parkeringsplass i sentrum etter at parkeringsskivene kom, sier Bjørn Nystøl, som hadde glemt skiven da vi traff ham. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Det er Kristin Nilsen som er trafikkbetjent for Vennesla kommune. Sammen med ingeniør Arne Vatne kontrollerte hun parkeringsplassene i 2014. P-skivene ble innført 1. januar og etter en prøveperiode ble forelegg ble innført fra 1. februar.

Få klager

— Vi har skrevet 205 gebyr av 500 kroner, altså passerer vi 100.000 kroner i inntekter på dette. Vi har fått en helt annen parkeringssituasjon. Innføringen av P-skiver og den nye p-plassen for langtidsparkering i Grasllia har endret bildet i sentrum helt, sier Kristin Nilsen.

Vi har fått en helt annen parkeringssituasjon

Hun opplever få klager. Hun sier de fleste er fornøyd med det store grepet kommunen tok da politikerne innførte p-skivene. Ni av ti skryter, mener hun.

— Handelsstanden pleier å si tydelig fra hvis noe virker negativt. Vi har ikke hørt noe særlig, så det betyr vel at det er greit, sier hun.

Parkeringsskivene kom helt overraskende i fjor. Egentlig var forslaget begravd, men da handelsstanden med Næringsforeningen Kjøp i Vennesla ba om mer parkering i sentrum, svarte politikerne over bordet med å innføre p-skiver.

Vil unngå negativt inntrykk

— Vi mente jo ordningen var tullete, og vi er fortsatt i mot. Jeg tror parkeringsplassen i Graslia har betydd mye mer for parkeringssituasjonen i sentrum enn parkeringsskivene. Jeg vet om tilreisende som ikke tør parkere fordi de ikke har p-skiver og som ikke vet at skivene deles ut gratis i alle butikker, forteller styreleder for Kjøp i Vennesla, Jon Terje Ruenes.

— Vi ønsker ikke at folk skal få et negativ inntrykk av Vennesla, vi vil jo være positive. Derfor markedsfører vi også p-skivene og forsøker å gjøre det beste vi kan ut fra situasjonen. Men vi skulle helst sett en annen løsning, sier Ruenes.Les også:

Les også:

P-skiver fungerer som følger: Du stiller skiva inn på klokkeslettet du parkerte. Da kan trafikkbetjentene kontrollere om du har stått for lenge, og eventuelt gi forelegg. Selve parkeringen er fremdeles gratis.

— Ordningen er kommet for å bli, tror jeg. Nå forenkler vi kontrollregimet. Om få uker vil du ikke lenger få giro på frontvinduet, men en lang, gul remse, som i byen. Vi skal automatisere gebyrskrivingen og går nå over til mobiltelefon og app, sier Kristin Nilsen.

Det er blitt merkbart lettere å finne p-plass i Vennesla. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Flere kontroller

Hun regner med økt kontrollvirksomhet i 2015, og sier ekstra kommunalt ansatt har gjennomført kontrollkursingen.

— Parkeringssituasjonen er mye bedre. Samtidig sliter vi med parkeringskulturen. Fremdeles parkerer folk på stoppforbudt, på handicapplasser og områder for varelevering, sier Kristin Nilsen.