Det ble diskusjon rundt en formulering om akutt— og fødetilbud som var spesielt myntet på sykehuset i Flekkefjord.

Resolusjonskomiteen hadde foreslått følgende formulering i resolusjonen om sykehusene: « Ved å bevare fødetilbud og akuttfunksjoner på eksisterende sykehus kan man sikre grunnstammen for pasientnære helsetjenester, og samtidig videreutvikle sterke fagmiljøer innen bestemte fagområder.«

Stoler ikke

Denne formuleringen klarte de ikke å få austegdene med på.

Flere årsmøtedeltakere talte dermed for å ta det ut. Blant andre Sven Seljom fra Mandal.

— Vi bør bestrebe oss på å bli enige med Aust-Agder, og bør derfor ta det ut, sa Seljom. Helene Knudsen fra Kristiansand mente også at et fellesforslag med Aust-Agder ville gi dem større gjennomslag nasjonalt. De møtte imidlertid motstand fra litt lenger vest.- Jeg stoler ikke på at føde- og akuttilbud kommer med når nasjonale retningslinjer for et sykehus defineres. Derfor er det helt essensielt at vi tar det med, sa Jan Sigbjørnsen, ordfører i Flekkefjord. Han fikk støtte av sitt bysbarn, Tor Nilsen, som har vært kommuneoverlege i over 30 år.

— Det er viktig å understreke dette. Om vi legger ned avdelinger ved sykehusene så får vi ikke besatt ledige stillinger, og vi får ikke utstyret vi skal ha. Da forvitrer sykehuset etter hvert, sa han.

Formante til enighet

Mot slutten av debatten entret stortingsrepresentant Norunn Tveiten Benestad og fylkesleder Harald Furre talerstolen og formante frem enighet.

— I dag øynet jeg sjansen til et enstemmig forslag. Jeg er oppvokst i et Vest-Agder Høyre i konstant sykehusstrid. Vi klarer ikke å bli enig med Aust-Agder, men kanskje vi kan stå samlet i Vest. Jeg håper vi kan stå samlet om dette. Vi må ha føde og akutt også i Flekkefjord, sa han.

Da tok Sven Seljom ordet på nytt, og viste at han hadde ombestemt seg.— Det er gode argumenter fra Furre. Jeg støtter det, sa Seljom.

Deretter ble resolusjonen enstemmig vedtatt.

Ingen motsetning

I resolusjonen står det at Vest-Agder Høyre mener at innbyggernes behov for geografisk nære og gode helsetjenester ikke behøver å stå i et motsetningsforhold til behovet for samling av høyspesialiserte funksjoner og behandlingstilbud.

Vest-Agder Høyre frykter at Helseforetaket skal ta avgjørelser knyttet til sykehusstruktur og funksjoner før nasjonal helse- og sykehusplan er vedtatt. Vi anmoder helseministeren om å påse at dette ikke skjer, lyder det i vedtaket.

Forstår partifellene

Partikollegaene i Aust-Agder som hadde årsmøtet vegg i vegg kan leve med at de ikke ble enige om et fellesforslag.

— Vårt forslag er mer prinsipielt, men jeg skjønner at de gjerne vil ha med et punkt om føde- og akuttilbud. Det er den kampen sykehuset i Flekkefjord har igjen, sier stortingsrepresentant for Aust-Agder Høyre, Svein Harberg.