— Vi har ikke hatt maken til avslutning av et fyrverkeri, tror jeg. Vi har laget en ekstrem bred avslutning, som fyller nesten hele himmelen. Det kommer til å bli helt spesielt, forteller markedssjef i Sørlandets eget fyrverkeriselskap, Festival, Arild Dyve.

Denne skal avslutte fyrverkeriet fra Odderøya. Det loves tidenes avslutning. Spesielt bredden skal være helt spesiell.

16 timers dag

Siden klokka 10.00 nyttårsaften formiddag har pyroteknikerne Thomas Hanshaugen og Kjell Bardosen fra Pyrotech rigget fyrverkeri på Odderøyas høyeste parkeringsplass.

— Det går noen timer. Utover kvelden skal vi bare se over og holde vakt. Nøyaktig midnatt braker det løs, og så har vi litt etterarbeid til 02.00. Nyttårsaften pleier å være 16,17 timers arbeidsdag. Men det går greit det. Det er en godt betalt dag, sier Bardosen.

Det er Kristiansand kommune som betaler fyrverkeriet fra Odderøya, og ingen av de vi møtte ville snakke summer.

Magiske forhold

Ifølge ekspertene på toppen av Odderøya kan det bli en magisk kveld.

Lang dag. Pyroteknikerne Kjell Bardosen (t.v) og Thomas Hanshaugen har 16 timers arbeidsdag på Odderøya. Markedssjef i Festival, Arild Dyve, var på plass i femtiden for å se at alt gikk som planlagt. Og det gjorde det. Foto: Odd Inge Uleberg

— En lett bris vil ta røyken utover Østergapet. Nå er det måneskinn og klart. Det ligger an til en helt fantastisk opplevelse. Jeg kan ikke huske maken til perfekt vær på de 15 årene jeg har vært her, sier Dyve.

— Øøøøøøøyyyyy!! Hold deg borte fra de ledningene, roper plutselig Kjell Bardosen. I tussmørket ser ikke journalisten alle ledningene som ligger mellom rakett-rampene.

— Det skulle tatt seg ut at du hadde rota til det vi nå har brukt uker på å planlegge og timer på åmontere, sier Bardosen, før han fortsetter:

— Hvis vi slipper flere slike nesten-katastrofer, kan jeg love et fantastisk fyrverkeri fra midnatt.

Nå ler han.

80 millioner

Festival organiserer offentlig fyrverkeri for flere kommuner nyttårsaften. Markedssjef Dyve sier han ikke misunner selskapets mann i Bodø. Der oppe er det et forferdelig vær i kveld.

Her er fyrverkeriet som skal begeistre kristiansanderne fra midnatt. DEt skal være i mellom seks og sju minutter. Det består av cirka 240 skudd. Foto: Odd Inge Uleberg

Festival ligger forresten an til nok et rekordår.

— Vi har solgt fyrverkeri for over 80 millioner kroner i år. Det er ny rekord. Nå kommer noe i retur, så eksakte tall har vi ikke. Men det blir bra, sier markedssjef Arild Dyve, som selv skal feire rolig og stille i sammen med gode venner.

— Jeg har et lite batteri på lur. Jeg har det, medgir han.