SØGNE: — Motstand er bra. Motstand er sunt. Hvis noen blir misunnelige vil de kritisere det du gjør, så kritikk er fint. Men hvis alle sier det du gjør er bra, da er det falskt. Du må stole på vennene du har rundt deg, og at de er ærlige mot deg, sa Leo Ajkic.

Den profilerte tv-personligheten var onsdag kveld på besøk på den kommunalt drevne ungdomsklubben Open Mind i Søgne.

Arrangør var Anette Skeime, koordinator i Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak i Søgne kommune, og tittelen på foredraget var «Utfordringer knyttet til det å være ung i dag».

En av utfordringene for arrangørene viste seg å være å få ungdommen til å møte opp denne lyse sommerkvelden. Rundt 30 mennesker var til stede i lokalet da Ajkic gikk på scenen.

Du må skape ditt eget

— TV-karrieren gjorde at jeg gikk fra å føle meg utenfor til å føle meg godtatt. Jeg bestemte meg for å gi publikum utlendingen de ikke ville ha, og jeg var sikker på at alle ville hate det. Men det skapte debatt og oppmerksomhet. Du må tørre å bruke evnene du har for alt de er verdt, og du må tørre å være annerledes. Hvis du løper etter de andre vil du kanskje aldri nå dem igjen. Du må skape ditt eget, sa Ajkic.

Han er født i Mostar i Bosnia i 1983, og vokste opp i belastede Loddefjord i Bergen. Her hadde han sine «dårlige valg» og problemer med politiet, og han slet med både selvtilliten og å finne en meningsfylt karriere. Så ble han oppdaget som tv-talent av BTV, og senere gikk han til NRK hvor han har blitt kjent både for arbeidet i «Trygdekontoret», «Banden» og «Typen til». Ajkic driver også plateselskapet NMG/G-huset, og har gitt ut Lars Vaular, Fjorden Baby og John Olav Nilsen & gjengen.

Politiet

Onsdag hadde bergenseren visse problemer med helt å få fyr på publikum, men mot slutten ble de dristige nok til å stille ham ett og annet spørsmål.

— Vil du skrive en bok om livet ditt?

— Jeg har blitt spurt, men jeg vet ikke helt. Det er en del ting jeg har gjort som det ville vært unaturlig å ikke ta med. Men hvis de blir kjent kan det hende jeg får problemer med politiet. Derfor er det kanskje best å vente en tjue års tid, svarte Ajkic.

Han sa at han i stedet kunne tenke seg å lage en barnebok hvor folk med store neser og mørk hud er de snille.

Rus ikke problemet

— Det kan være greit for ungene å se at de som har små neser og store blå øyne også kan være de du må passe deg for, sa han.

Andre ville vite hvordan han så på dette med rus og gruppepress.

— Hvis noen ikke vil være din venn fordi du ikke vil drikke må du spørre deg om det virkelig er disse du vil ha som venner. Men jeg mener at rus ikke er problemet. Rus er symptomet på problemet. Det er ingen som er lykkelige som blir til narkomane, og det er ikke slik at ett stoff gir deg lyst på et annet. Suget du kjenner er suget etter å flykte fra virkeligheten, sa Ajkic.

Han kunne også opplyse at han satte pris på kvinner med store former, noe som ikke var gjengs i kameratflokken da han vokste opp.

— Det var kanskje to av oss som turte å si dette, og det var litt som å si at du foretrakk rollerblades når alle andre kjørte skateboard, sa han til latter fra salen.