I dette topp moderne innspillingsstudioet mener kommunikasjonsrådgiver Gro Anita Paulsen (f.v.), avdelingsleder Karl Erik Karlsen og forsker Hege Beckmann Bjørnestøl de skal hjelpe unge med psykiske problemer til et bedre liv. Foto: Kjartan Bjelland
I dette topp moderne innspillingsstudioet mener kommunikasjonsrådgiver Gro Anita Paulsen (f.v.), avdelingsleder Karl Erik Karlsen og forsker Hege Beckmann Bjørnestøl de skal hjelpe unge med psykiske problemer til et bedre liv. Foto: Kjartan Bjelland

Trolig er Sørlandet sykehus det første i Norge som vil prøve denne, nye måten å behandle ungdom på.

— Det fins lite forskning ennå som kan dokumentere at det vi skal gjøre, vil virke, innrømmer Karl Erik Karlsen, leder av Avdeling for barn og unges psykiske helse (Abup) ved Sørlandet sykehus.

Han kjenner ikke til at det eksisterer tilsvarende tilbud noen andre steder i landet. Men han har stor tro på at «Abup road studio» vil bli et viktig verktøy overfor unge som sliter.

Bevisst musikk

Et doktorgradsarbeide av forsker Hege Bjørnestøl Beckmann dokumenterer hvor viktig musikk er for mange unge.

— De lytter til musikk for å muntre seg opp, for å være melankolske, i det hele tatt har de veldig bevisst bruk av musikk. De knytter identiteten sin til den musikken de velger, og gjennom deling av spillelister forteller de noe om hvem de er og hvordan de har det, sier han.

Derfor ønsker Abup å bruke musikk som mental medisin. Unge som er pasienter ved sykehuset skal få anledning til å spille og spille inn musikk, som en del av behandlingen.

— For noen vil dette være en avgjørende del av behandlingen, for andre blir det en liten del, sier Karlsen.

Sliter

Han mener musikken kan bryte isen mellom behandler og pasient. Mange av pasientene ved Abup lever isolerte liv, tynget av angst og skam for problemene de sliter med. De stenger seg inne og klarer ikke å delta i den samtalen med terapeuten som er nødvendig for en vellykket behandling.

— Når terapeuten og pasienten kan gjøre dette sammen, vil noen av ungdommene åpne seg, kommunisere bedre og veien til et bedre liv blir kortere, sier Beckmann Bjørnestøl.

— Men er ikke dette et tilbud som kulturlivet allerede har, og som burde være unødvendig for et sykehus å stille med?

— Dette er en litt annen tilnærming siden vår målgruppe er unge med psykiske problemer, men vi er i en gråsone, sier Karlsen.

Vitenskapelig

I fjor sommer inkluderte helsedepartementet musikkterapi som et vitenskapelig bevist virkningsfullt verktøy overfor blant annet psykoselidelser. Det skal utføres av utdannede musikkterapeuter, men «Abup Road Studio» i mindre grad er et klinisk behandlingsopplegg.

Murring

Karlsen sier det var litt murring internt på sykehuset da ideen om å bruke en halv million kroner til et innspillingsstudio, inklusive web-tv og radioutstyr, dukket opp. Men siden sykehuset begynte å bruke studioet, har Karlsen flere eksempler på unge som virkelig har hatt nytte av det, og da stiger tilslutningen.

— Siden det er gjort lite forskning på denne måten å bruke musikk på, vil en viktig del av vårt prosjekt bli nettopp det å forske på effekten, sier Karlsen.

Han antar at rundt 10 ungdommer i uka vil kunne benytte studioet. Og ambisjonen er å etablere et eget plateselskap slik at musikken de unge lager, kan selges.

Studioet kan også sende direkte, man kan ta opp web-tv-sendinger og presentere aktuelle videoer med innhold som handler om ungdom og psykiske problemer.

— Vi har allerede lagt ut noe og vil jobbe videre med dette utover høsten, sier Gro Anita Paulsen, kommunikasjonsrådgiver ved Abup.