I forhandlinger med regjeringspartiene vil ventelig KrFs Kjell Ingolf Ropstad beholde Agder, og Venstres Iselin Nybø beholde Rogaland. Dermed kan politimester Lindeberg ha to avgjørende støttespillere for sitt syn.

Hvor mange distrikter?

— Jeg mener Agder politidistrikt er et robust distrikt i dag. Vi er et av de største politidistriktene etter omstillingen vi gikk gjennom i 2002, og er det eneste politidistriktet som omfatter to fylker - bortsett fra Sirdal, da. Dessuten leverer vi veldig bra, sier hun og viser til at distriktet kan bli enda bedre på egen hånd.

— Vi har bedt om økte økonomiske rammer, og om å få omstrukturere lensmannskontorene og politistasjonene, slik at vi kan gå fra 27 til 11 i Agder. Det vil sette oss i stand levere enda bedre, sier Lindeberg.

Alternativ vest

— Politidirektør Reidar Humlegård besøkte oss i mars, og sa da at Agder politidistrikt alene, etter hans syn, kan bli i minste laget hvis man ser 15-20 år fram i tid. Hvis regjeringen mener Agder blir for lite alene, så mener jeg alternativet er at vi slås sammen med Rogaland politidistrikt, sier hun og påpeker at det er fordeler ved et større distrikt. Blant annet i forhold til en mer slagkraftig operasjonssentral og større kompetansemiljøer, for eksempel i saker med økonomisk kriminalitet og arbeidsmiljø.

— Men Rogaland politidistrikt har i utgangspunktet ikke noe ønske om å bli slått sammen med Agder. Så her er det ingen av partene som ønsker eller ser behovet for en sammenslåing, legger hun til.

Politimesteren mener et samarbeid østover med Telemark er mindre aktuelt, ettersom politiet der lenge har hatt et utstrakt samarbeid med nabofylkene videre østover, og naturlig definerer seg selv den veien.

Tallet er ti

I dag er det 27 politidistrikter i Norge. For Agder er det magiske tallet ti. Blir det ti eller flere politidistrikter, regnes det blant fagfolkene som naturlig at Agder og Rogaland forblir egne distrikter. Sier regjeringen ni eller færre, betyr det større sannsynlighet for at Agder og Rogaland slås sammen.

Under den forrige regjeringen ble det i fjor sommer presentert en egen politianalyse under ledelse av Arne Røksund, som foreslo at Norge i fremtiden skulle ha seks politidistrikter, et for hver region. Høsten 2013 anbefalte politidirektør Reidar Humlegård overfor den nye regjeringen at Norge bør ha inntil 10 politidistrikter.

— Det viktigste er at avgjørelsen kommer raskt. Organisasjonen er i et vakuum, og ikke overraskende er det en del uro blant de ansatte i politiet nå, sier Lindeberg.

Det var ventet at den blå-blå regjeringen ville presentere sin konklusjon i en melding til Stortinget i vår. Den ble utsatt. Det er så langt ingen signaler som tyder på at avgjørelsen faller i høst.

— Vi er i forhandlinger med Høyre og de to borgerlige samarbeidspartiene, og vil komme til Stortinget med saken så raskt som mulig, sier justisministerens politisk rådgiver André Kolve (Frp) til Fædrelandsvennen.

Per Sandberg i Frp sa før stortingsvalget at de ønsker seks distrikter, slik Røksund-utvalget foreslo.

Høyres representant Peter Christian Frølich i justiskomiteen har antydet pluss-minus ti distrikter i et intervju med Bergens Tidende.

KrF og Venstre vil redde Agder

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

For å få reformen gjennom i Stortinget, må regjeringen ha støtte fra KrF og Venstre. De avviser en reduksjon til seks politidistrikter.Det er stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fra Aust-Agder som leder forhandlingene fra Kristelig Folkeparti med regjeringspartiene og Venstre.

Ingen av dem vil kommentere saken mens det forhandles. Men tidligere uttalelser til media er klare:

Iselin Nybø (V)

— Vi ønsker at Agder politidistrikt skal bestå som et selvstendig distrikt, sa Kjell Ingolf Ropstad som også er andre nestleder i Justiskomiteen. Han har tidligere antydet at partiet ser for seg en halvering av antall distrikter, altså 13-14.Venstres forhandlinger ledes av Iselin Nybø fra Rogaland.

— Vi ønsker en reduksjon i antallet, men vil ikke ha så store enheter at avstanden blir for stor. Jeg synes Rogaland er såpass stort at det bør opprettholdes. Seks politidistrikt er for få, sa Iselin Nybø (V) til Stavanger Aftenblad i fjor høst.