KRISTIANSAND: Politiets omfattende opprulling ble døpt "Operasjons Gilde". 95 nordmenn er siktet for å ha tilknytning til dopingbørsen "Anabolic Forums". 21 av dem er siktet etter den såkalte mafiaparagrafen og politiet har saumfart 500 bankkontoer, skriver Dagens Næringsliv.

— Tre av de siktede er fra Agder, bekrefter etterforskningsleder Leif Vagle ved avdelingen for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt.

Ifølge Dagens Næringsliv har politiet tatt arrest i eiendommer og biler. Politiet mistenker at dopingproduksjonen har generert inntekter på godt over 100 millioner kroner. Enorme summer er sendt ut av landet og kun småbeløp er beslaglagt. 14 politidistrikt har deltatt i etterforskningen.

Dopfabrikk i Kristiansand

GULLHÅR: Ampuller som inneholdt anabole steroider beslaglagt av politiet i Trøndelag i forbindelse med "Operasjon Gullhår". Foto: Politiet

Like i forkant av "Operasjons Gilde" gjennomførte politiet i Agder en selvstendig aksjon mot et dopingmiljø på Sørlandet. Åtte personer ble siktet for produksjon og omsetning av dopingmidler for millionverdier. Etterforskingen avdekket et lokalt dopingnettverk med kontakter i Trøndelag, Nord-Norge og på Østlandet.— Vår sak startet da en 28-åring fra Kristiansand sendte 400 ampuller med anabole steroider til en mann i Trøndelag. Kjøperen er sentral i "Gilde", forteller Vagle.

Trønderen ble pågrepet. Senere ble også sørlendingen arrestert. I kjølvannet av pågripelsen ble åtte personer pågrepet i Stor-Kristiansand. Tre menn ble varetektsfengslet, siktet for grovt heleri. Flere satt lenge fengslet i full isolasjon.

Under flere razziaer på ulike adresser i Kristiansand fant politi produksjonsutstyr for å lage dopingmidler.

Godt organisert

— Produksjonen var organisert ved at flere personer hadde deloppgaver. Noen sto for innkjøp av glass, andre for etiketter, mens noen skaffet til veie ingredienser. På den måten ble risikoen fordelt. Deretter ble remediene samlet i et produksjonslokale hvor trykkingen foregikk, sier Vagle.

Distribusjonen av dopingmidlene var også velorganisert. Enkelte mottok betaling mens andre distribuerte varene. Noen sørget for å sende pengene ut av landet. Ifølge Vagle ble det benyttet pengekurerer. Postpakker med kontanter ble brakt ut av landet. Politiet har sporet pengeoverføringer på til sammen 2,2 millioner kroner til bankkontoer i Thailand.

Bakmann på frifot

Ifølge Vagle har politiet i Agder fortsatt ikke pågrepet en av bakmennene.

— Det er en person som vi mener har stått bak produksjonen som ennå ikke er tatt, forteller etterforskningslederen.

Aksjonen i Agder som ble kalt "Operasjon Gullhår" startet allerede sommeren 2011. Den var ferdig etterforsket i fjor vår, men saken har ennå ikke kommet opp for domstolen.

— Ingen er ført for retten ennå, men jeg har fått signal om at det blir tatt ut tiltale om ikke lenge. Ingen i Agder er siktet etter mafiaparagrafen, men sett i ettertid kan det godt tenkes at vi kunne fått det til om vi hadde tilnærmet oss saken noe annerledes, sier Vagle.

Sentralt i opprullingen av det norske dopingnettverket sto nettstedet Anabolic Forums. Før det hemmelige nettstedet ble stengt hadde det utviklet seg til å bli et av verdens største handelsmarkeder for ulovlige dopingmidler.