KRISTIANSAND: — Helseregionen har vært nødvendig for å få til en bedre omfordeling av penger. Nå er mange av de prosessene nærmest i mål, og det kan være på tide å tenke annerledes igjen, sier styreleder Camilla Dunsæd i Sørlandet sykehus.

Støre åpner

Helseminister Jonas Gahr Støre sa til Fædrelandsvennen tirsdag at han er villig til å se på om gigantregionen Helse Sør-Øst bør splittes i mindre deler. Av de fire regionene i Norge, utgjør Helse Sør Øst halvparten av befolkningen med 2,7 millioner potensielle pasienter. Både styreleder Camilla Dundsæd, nestleder Jan Oddvar Skisland og mangeårig styremedlem Eyolf Bakke mener det kan være lurt å vurdere å gå tilbake til Helse Sør og Helse Øst igjen, slik det var før sammenslåingen i 2007. Styreleder Camilla Dunsæd er glad for at de har vært en del av Helse Sør Øst de siste fem årene. På denne tiden har mellom 200 og 300 millioner kroner blitt omfordelt fra sykehusene i og rundt Oslo til Sørlandet sykehus.

Var nødvendig

— Jeg mener det var nødvendig med felles ledelse og felles organisasjon for å få dette til. Vi har fått betydelige midler, og det har gått lettere fordi det har vært en region, sier Dunsæd.

Både hun og flerårig styremedlem Eyolf Bakke mener det dreier seg om 200 - 300 millioner kroner på fem år som ren omfordeling. I tillegg kommer generell inntektsøkning. Sykehusets inntekter har økt fra 3,5 milliarder kroner da Helse Sør-Øst ble etablert i 2007 til et budsjett på 5,6 milliarder kroner i år.

— Vi har ikke lidd noen nød under Helse Sør-Øst. De har hørt på hva vi har å si, mener Dunsæd.

Likevel mener hun det nå kan være tid for ny vurdering.

— Situasjonen er annerledes, og vi bør kanskje tenke tankene igjen. Omfordelingsprosessen er gjennomført, og de store endringene i Oslo er snart på plass. Da trenger vi kanskje ikke den store regionen lenger, for Helse Sør Øst er en veldig stor region, sier Dunsæd.

Hadde liten påvirkning

Nestleder i styret, Jan Oddvar Skisland, sier at han er i tvil om regionen bør splittes igjen.

— Regionen er blitt veldig stor med halve Norges befolkning. Det er kanskje for stort, og jeg tror kanskje omfordelingen Camilla Dunsæd snakker om, hadde kommet uansett, sier Skisland.

Han mener det viktigste er at sykehuset har en stor grad av selvstyre.

— Og vi opplever mye større grad av selvstyre etter at Helse Sør Øst sin mann ikke lenger er styreleder, sier Skisland.

Da Jonas Gahr Støre ble helseminister, fjernet han menneskene fra konsernledelsen i Helse Sør-Øst som styreleder i de enkelte sykehusene. På Sørlandet forsvant Peder Olsen ut.

— Vi følte noen ganger at avgjørelsene var tatt før styremøtet, og at vi ikke hadde noe vi skulle ha sagt. Med ny styreleder opplever vi i mye større grad å være med på prosessen, sier Skisland.

- Måtte redde Oslo

Eyolf Bakke, Frp-politikeren fra Grimstad, var styremedlem i Helse Sør da det eksisterte. Nå har han vært styremedlem i Sørlandet sykehus HF i fire år. Bakke mener Helse Sør-Øst er for stort, og at det kan være interessant å vurdere en oppdeling.

— Kanskje det er mer riktig med fem regioner, sier Bakke. Han mener regionene ble slått sammen for å redde Oslo.

— Der er sammenslåingene snart i boks, og da er det kanskje tid for oppdeling igjen. Bakke mener helseregionene er under press, og at de fleste politiske partier heller mot å avvikle dem.

— Snart er det vel bare Arbeiderpartiet igjen som vil ha dem, sier Bakke.

- Kan være en god idé

Fagdirektørved Sørlandet sykehus Per Engstrand mener det kan være en god idé å splitte opp helseregionen.

— Særlig innenfor Ikt kan vi oppleve at Helse Sør-Øst overstyrer oss på måter vi ikke er komfortable med, sier Engstrand.

Han sikter både til programvare og maskinvalg.

Samtidig trekker han fram fordelene med regiontilknytningen ved det brede samarbeidet om pasientsikkerhet, behandlingsprosedyrer og kvalitetssikring som pågår.