Den lille, traktformede kantarellen kan være litt vanskelig å få øye på. Etter litt leting fant Hege Vevle likevel det første eksemplaret. Foto: Kjartan Bjelland
Matentusiasten Hege Vevle bruker kniv til å rense soppen på stedet. Foto: Kjartan Bjelland
Piggsopp er lett å kjenne igjen ved dens karakteristiske pigger på undersiden av sopphatten. Foto: Kjartan Bjelland
Spiss giftslørsopp er svært giftig, og vokser også på høsten, slik som traktkantarellen. Det er likevel mange karaktertrekk som skiller dem fra hverandre. Foto: Kjartan Bjelland
Traktkantarell finnes bare viltvoksende. Den eksiterer i to varianter: Gul og grå. Foto: Kjartan Bjelland
Hege Vevle foretrekker å steke traktkantareller i smør, med løk, hvitløk, rosmarin eller timian. Foto: Kjartan Bjelland

Se video av soppturen!— Sesongen for traktkantareller starter nå, og varer helt fram til november, sier matentusiast Hege Vevle.

Med bakgrunn som turleder i turistforeningen, og deltaker i blant annet kokkelauget til kjendiskokk Eyvind Hellstrøm, har hun mange gode tips å dele.

— I dag regner det heldigvis ikke. Traktkantareller er absolutt best å plukke når det er tørt. De blir fort sleipe og blaute og tunge av vann, og må da helst tørkes litt før man steker dem, forteller Vevle, mens hun myser etter de små, brune soppene med hul, gul stilk.

- Råtner nesten aldri

Vevle har vokst opp i Finmark, men vært bosatt i Kristiansand de siste fem årene. Friluftsliv og mat har vært hennes store interesse så lenge hun kan huske.

— Se der ja, jeg visste det var her er sted.

Traktkantarell finnes bare viltvoksende. Den eksiterer i to varianter: Gul og grå. Foto: Kjartan Bjelland

Hun setter seg ned på kne, foran et knippe av traktkantareller. Kniv og en stiv brødpose fra bakeren hentes opp fra tursekken.— Jeg synes det er mer praktisk med en papirpose, fremfor en kurv. Det er også kjekt å ha med seg en kniv, slik at du da kan rense soppen med en gang, så slipper du å ta med deg så mye rusk, forklarer hun.

Soppen renses, før den plasseres varsomt oppi posen.

— Det som er så fint med traktkantareller, er at de nesten aldri råtner, og blir heller ikke angrepet av insekter.

— Her er det enda flere. Dette er jo aldeles strålende, da blir det nok til skiva. Nå tror jeg vi har nok til å begynne å hive dem i panna, fortsetter Vevle.

- Løk støtter opp om sopp-aromaen

Hun rigger fram stormkjøkkenet sitt, bestående av en gassbrenner, stekepanne, sleiv og et lite skjærebrett.

— Jeg har med litt løk, hvitløk, og urter for å lage litt ekstra smak. Tyttebær fra Setesdalen skal jeg bruke for å skape litt syre og bitterhet.

Smør freses i panna, og løken puttes oppi.

Hege Vevle foretrekker å steke traktkantareller i smør, med løk, hvitløk, rosmarin eller timian. Foto: Kjartan Bjelland

— Løk og hvitløk støtter opp om den gode sopp-aromaen. Rosmarin bruker jeg også. Det gir god smak i smøret. Man kan også bruke timian, det er veldig godt til traktkantarell, forklarer hun når soppen så puttes oppi stekepannen.

Kan brukes i både stuinger og supper

Vevle skjærer opp brød og putter det i pannen.

— Jeg vil lage bruschetta, og steker derfor brødet sammen med smøret slik at det blir sprøtt. Som alt annet, er det bare fantasien som setter grenser når du tilbereder sopp. Traktkantarell er som vanlig kantarell, god i både stuinger og supper, men jeg synes at den er aller best når du bare steker den.

— Ja nå kan de bare ha det så godt, de som jogger i full fart forbi soppen, sier matentusiasten, og serverer.

Velbekomne.