Kristiansand er ifølge VG først ute med det nye oppgraderte mobilnettet, som skal være flere ganger så raskt som bredbåndet du har i veggen.

Mobilnettet heter LTE-A på fagspråket, men kalles gjerne fire og en halv G. Det er ikke en ny generasjon mobilnett, men en raskere versjon av 4G-nettet,ifølge avisen.

Kun til bedriftskunder

Den økte hastigheten oppnås ved at data sendes på flere frekvenser enn tradisjonell 4G, og gjør at kunder kan oppnå hastigheter som langt overgår det som inntil nå har vært mulig.

Kristiansand ble i fjor kåret til den byen i Norge som gir deg mest og best bredbånd. Foto: Kristin Ellefsen, Arkiv

Foreløpig er det kun bedriftskunder som får tilbud om å benytte seg av det nye nettet, som både krever en mobiltelefon som klarer å utnytte flere 4G-frekvenser, samt et abonnement som ikke struper trafikken.Kristiansand er første by ut for NetComs nye supernett. De neste ukene vil flere norske byer få LTE-A, og i løpet av sommeren vil alle de store byene ha fått det, ifølge selskapet.

— LTE-A har en teoretisk maksimal nedlastingshastighet på 300 megabit per sekund, sier Jon Christian Hillestad, teknisk direktør i NetCom, til VG.

Mest og best bredbånd i Kristiansand

Det betyr at man kan laste ned en film på 700 megabyte på få sekunder.

I en landsomfattende måling sommeren 2014 ble Telenor kåret av Tek.no til operatøren som totalt sett tilbyr best mobilt bredbånd i Norge. Men Telenor tilbyr foreløpig ikke LTE-A.

— Telenor vil si noe om våre planer på vår pressekonferanse neste uke under Mobile World Congress i Barcelona, men det jeg kan si er at vi ikke har slått på denne funksjonen i vårt nett ennå, sier Telenors dekningssjef Bjørn Amundsen til VG.

Kristiansand ble i fjor kåret til den byen i Norge som gir deg mest og best bredbånd. Nå er byen inntil NetCom åpner sitt supernett i flere byer, den eneste i landet med LTE-A nett også.