Kristen Steinsland hadde en utfordrende jordbærsesong i år. Foto: Kristin Ellefsen
Mads Ryen forteller at jordbærsesongen både startet og sluttet alt for tidlig denne sommeren. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
John Olav Steinsland solgte jordbær sammen med kjæresten Mai Brit Berge på Kvarstein mandag. Foto: Tore André Baardsen
Mandag var det fortsatt noen jordbærkurver for salg på Steinslands utsalg på Kvarstein. Men snart blir det en rekordtidlig slutt på sesongen. Foto: Tore André Baardsen

— Sesongen begynte altfor tidlig i år, og da var ikke folk i jordbærmodus. Salget gikk tregt. Heldigvis tok det seg opp. Ellers hadde det gått dukken, sier jordbærbonde Mads Ryen fra Tveit.

Allerede 18. juni var bærene hans modne. Da var det ikke folk til å plukke dem, eller kunder til å kjøpe bærene.

— Plukkerne gikk jo på skole da. Sesongen startet to uker for tidlig. Jeg avsluttet forrige mandag, og det er jo alt for tidlig. Nå kommer turistene, men det er ikke mer bær igjen å selge. Jeg har nok ikke fått solgt mer enn 60-70 prosent av det jeg ønsker, sier han.

- Utfordrende sesong

Kristen Steinsland har jordbæråkre i Øvrebø og på Drivenes i Vennesla. Han fikk samme problem som Ryen - alt ble modent samtidig.

— Bærene ble modne for raskt og for tidlig i år. Utsalget på Kvarstein holder åpent i begynnelsen av denne uka, men det er bittelite bær igjen. Jeg tror aldri jeg har sluttet så tidlig før, forklarer Steinsland.

Han begynte å selge jordbær dagen før Ryen gjorde, altså 17. juni. I fjor var første salgsdag 9. juli.

— Denne sesongen er en av de aller mest utfordrende jeg har hatt, forteller jordbærbonden som har drevet med jordbær i nesten 30 år.

Tapte på regnskyll

Steinsland hadde ett felt med jordbær som var sent modne, og som han håpte å kunne plukke i juli.

— Forrige mandag kom det et kraftig regn- og tordenvær over oss. Det ødela mye av den avlingen jeg hadde igjen, sier øredølen.

Han legger ikke skjul på at tanken om å gi seg med jordbær har streifet han i løpet av den vanskelige sesongen som har vært.

— Tanken om å gi seg med dette har dukket opp i bakhodet. Jeg har også vurdert å redusere arealet kraftig. Men nå satser jeg i alle fall ett år til, så får vi håpe det blir en god sesong neste år, sier Steinsland.

Misliker priskrigen

Samtidig retter han hardt skyts mot de store matvarekjedene som kjører priskrig på jordbær.

— Jeg har levert til to dagligvarebutikker. Men flere av de store kjedene kjører kampanjer med ned til 19,90 per kurv, uansett kvalitet. Det er det vanskelig å tjene penger på. Det virker som de gjør alt for å presse ut lokale produsenter og heller selge jordbær med høyest mulig fortjeneste. I mine boder justerer jeg prisen etter kvaliteten, men der får jeg akkurat det samme uansett hvordan kvaliteten er, forklarer han.

Neste år ønsker han bare å selge bær i egne utsalgsboder på Drivenes og Kvarstein.

— Heldigvis har jeg et godt lokalt salg fra bodene. Ellers hadde jeg kastet inn årene for lenge siden. Kanskje å redusere arealet litt samtidig som vi styrker det lokale salget er nok veien å gå, forteller han.

Han får støtte fra sin kollega på Ryen.

— Nå selger jeg alt selv. Vi leverte til butikkene for noen år siden, men de kjører så hardt på priser at det ikke lønner seg. De selger ofte små bær av laber kvalitet til lave priser. Derfor har jeg redusert arealet litt, og selger heller alt selv, forklarer han.

- Kan være uheldig

Kay Arne Nedrejord, viseadministrerende direktør i Forbrukersamvirket Sør, svarer følgende på jordbærbøndenes kritikk mot kjedene:

— Vi har et samarbeid med Agder bær. Alle ønsker å være konkurransedyktige, og jeg har sett priser på alt fra 19,90 til 34,90 i våre butikker. At en lokal produsent ikke vil levere til oss kan være uheldig, men det må vi bare ta til etterretning.