Saken kommer opp i Levekårsutvalget neste uke. Saksbehandler Audhild Linde Røed skriver til politikerne at praksisen med at skoleelever drar med buss til konsentrasjonsleire fra Andre verdenskrig må opphøre.

Det er en presisering fra Fylkesmannen i Vest-Agder som ligger til grunn, ettersom å gi grupper av elever permisjon for å reise på tur er en omgåelse av gratisprinsippet i opplæringsloven.

Tradisjon

Polenturer med «Hvite busser» eller liknende er tradisjon i Vennesla. Turene har vært foreldrearrangert, noe som betyr at foreldre har hatt ansvar for planlegging og gjennomføring. Turene ble finansiert ved dugnadsarbeid, og elevene ble gitt permisjon.

Men praksisen er en omgåing av opplæringsloven. Dette har kommunen nå fått presisert fra Fylkesmannen i Vest-Agder. Et svar fra Utdanningsdirektoratet til Fylkesmannen i Buskerud har skapt presedens.

Kan ikke gis fri

Den enkelte elev kan ikke gis fri dersom formålet er at klassen skal reise på tur sammen. Dette vil være ei omgåing av gratisprinsippet, særlig dersom foreldrearrangerte turer ekskluderer noen elever.

Praksisen blir avsluttet for elever som starter i 8. klasse fra og med skoleåret 2014— 2015, men turer kan fortsatt arrangeres i skolens ordinære ferier.