— Her blir vi fremstilt som noe vi ikke er: Pøbler. Vi går på kamp for å lage stemning - ikke skape bråk, forklarer Jørgen, en av medlemmene i Ultras 1905. Fædrelandsvennen møter han og kameratene Mats og Nicolai på et utested i Kristiansand, to dager etter 3. divisjonskampen mellom Mandalskameratene og Start 2. Etter kampen skrev Lindesnes Avis en sak med tittelen «Fotballpøbler ødela sørlandsderby». I saken blir det beskrevet at Ultras-gjengen lagde en usikker og ubehagelig stemning blant publikum. Det står også skrevet at de ønsket å slåss med Makrelstimen. Også Fædrelandsvennen omtalte saken med tittelen «Fotballpøbler ville slåss på 3.-divisjonskamp».

— Vi har ikke hatt noen episoder på flere år. Dette er blåst ut av proporsjoner. Vi distanserer oss fra slåssing - det er ikke noe vi er ute etter, sier de.

Ultras ble startet 14. november 2007, og er en uavhengig supportergruppe som ikke er en del av Tigerberget - Starts offisielle supporterklubb.

Slik så det ut blant Starts supportere under mandagens kamp, der de fyrte opp flere bengalske lys. Foto: Privat

— Denne «fighten» har vi ingen kjennskap til. Det er basert på et rykte som verken vi eller Makrelstimen har satt ut. Vi er litt mer ekstreme av oss i forhold til vanlige supportere, men vi går på kamp for å heie på laget vårt - ikke slåss, legger Jørgen til.

- Dere påstår at dere er så snille og kun vil heie på laget deres, hvorfor er det så vanskelig å stå fram med navn og bilde?

— Det er slik det alltid har vært. Slik mediene har omtalt Ultras i tidligere år, så er det blitt vanskeligere å stå fram med navn og bilde, i tilfelle det skulle oppstå episoder, sier Jørgen.

Bengalske lys

Under kampen ble det fyrt opp en rekke bengalske lys blant Ultras-gjengen, noe som er forbudt å gjøre på Sparebanken Sør Arena der Start spiller sine hjemmekamper.

Det var en stor stemning i Ultras-leiren under kampen mellom MK og Start 2 i 3. divisjon. Kampen endte med 3-1-seier til gjestene. Foto: Privat

— Det er nettopp derfor vi brukte anledningen på en åpen stadion, der reglene er litt annerledes enn i eliteserien. Men vi hadde en god dialog med politiet under hele kampen, og de sto blant oss da vi fyrte opp blussene, forklarer Mats. - Hvorfor er dere forkjempere for å ha bluss og andre pyroeffekter på kamp?

— Det skaper stemning. Det merket vi etter kampen da flere av Start-spillerne ville komme bort til oss for å takke for støtten. Vi har også hørt fra personer fra Mandal som var på tribunen, at det har aldri vært en så god stemning på kamp i Mandal på flere år, svarer Nicolai.

Skader på anlegget

Et av de bengalske lysene som ble kastet mot banen ble liggende på løpebanen som ligger rundt gressbanen i Mandal. Flammen ble liggende og svi på tartandekket. Det kan koste Ultras-gjengen mellom 10 og 15.000 kroner.

— Det er svært beklagelig at bluss ble kastet mot banen, og vi beklager skader som er gjort. Vi er forberedt på at det kan komme erstatningskrav til oss, og da spleiser vi alle på regningen, sier Jørgen.

- Hvorfor valgte dere å bli en del av Ultras 1905?

— Vi har alle vært Start-supportere lenge, men i Ultras 1905 ønsker vi å gjøre noe mer enn det som skjer i Tigerberget. Det hadde ikke vært mye stemning på kamp, om noe, hvis det ikke var for oss, sier Jørgen.

Møttes før kamp

Både Start og MKs Ultras-gjenger møttes før kampen, ifølge Start-supporterne var det aldri tegn på at den verbale kampen ville utvikle seg til å bli fysisk.

Det hadde ikke vært mye stemning på kamp, om noe, hvis det ikke var for oss.

— Det samme var det på tribunen. I fotball er det to kamper: Én på banen, og én på tribunen. Det skal være liv og røre på kamp.

— Flere reagerte på at noen i gjengen deres virket tydelig beruset...

— Vi møttes på en lokal pub før kamp og tok 3-4 øl, men ingen var i nærheten av å være i påvirket tilstand, sier de tre Ultras-supporterne.

- Hva tenker dere om å bli stemplet som «casuals»?

— I Norge er det kun tre casuals-grupper, som kun er ute etter å slåss. De er tilhengere av Brann, Lillestrøm og Vålerenga. Når vi da får dette stempelet hengende over oss, så er det større sjanse for at det blir slåssing når de lagene kommer hit, forklarer de.

— Det er tryggere å gå på kamp enn det er å gå på byen en lørdags kveld, mener Mats.

- Ingen store hendelser på to år

Sikkerhetssjef ved Sparebanken Sør Arena, Magnus von Porat Fiane, husker godt den siste, store overtredelsen Ultras 1905 sto for.

— Da hoppet en fra Ultras over gjerdet på stadion og jaget Lillestrøm-keeper Arnold Origi, sier von Porat Fiane.

Det skjedde 4. juli 2013. Et medlem fra Ultras følte seg så provosert av Lillestrøms keeper at han etter kampslutt hoppet over gjerdet og begynte å løpe etter Origi. Men Ultras-supporteren kom aldri nær Lillestrøm-keeperen.

Det førte til utestengelse fra Sparebanken Sør Arena for vedkommende, og siden har en annen også blitt utestengt fra arenaen.

— Det har gjort at Ultras har oppført seg bedre. Jeg kan ikke huske noen andre store episoder de siste årene, sier sikkerhetssjefen.

Nå skal de undersøke om flere møter stengte porter neste gang de skal på Start-kamp, som følge av supporterbråket i Mandal mandag.

— Vi har snakket med flere personer, og det kommer en form for reaksjon. Men vi skal høre med alle parter før vi konkluderer. Hvis undersøkelsene viser at flere må utestenges på grunn av dette, kommer vi til å gjøre det, sier von Porat Fiane.