Kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har flere ganger sagt at han ønsker en sammenslåing av agderfylkene.

Nå slår altså regjeringen sammen de to fylkesmennene og samler alle de 220 ansatte på samme sted.

— For en gangs skyld skjer det endringer i den regionale strukturen. Dette kan være en hendelse som gjør at det igjen blir bevegelse i spørsmålet om fylkesstruktur, sier Harald Furre, fylkesleder i Vest-Agder Høyre og trolig Kristiansands kommende ordfører.

Les ogs:

Samles

I tillegg til at de to fylkesmennene slås sammen, skal også flere kommuner i Agder slås sammen. Det kan ende med at kommuner i Aust-Agder bytter går over til Vest-Agder.

Harald Furre mener det neste steget da må bli en sammenslåing av fylkene.

Les også:

— Forhåpentligvis blir dette første skritt mot ett Agder der mindre ressurser brukes på byråkrati og bedre tjenester til innbyggerne settes i sentrum, sier han.

Regionreform

Fylkesordfører i Aust-Agder, Bjørgulv Sverdrup Lund (H) mener det er bra at staten nå gjør noe med det han mener er et altfor omfattende byråkrati.

Han tror likevel ikke at regjeringen vil nøye seg med å kun slå sammen Aust- og Vest-Agder.

Les også:

— Vi har 19 fylkeskommuner og det er for lite å slå sammen to og to fylker. Jeg tror dette er et mellomsteg som ikke trenger å gå mot en sammenslåing av Aust og Vest-Agder, men det kan være ledd i en regionreform

— Så da kan Agder bli del av en større region?

— Helt utvilsomt. Jeg tror vi går mot en regionmodell, sier Lund.

- Udemokratisk

I Arbeiderpartiet er stortingsrepresentant Freddy De Ruiter enig i analysen: Han tror også at spørsmålet som et samlet Agder vil komme opp på nytt. Men han er sterkt imot at det skjer.

— Jeg tror dette er første steg på veien mot et samlet Agder, men jeg mener det er forakt for demokratiet. For tre år siden sa folk i Aust-Agder klart nei, men nå dukker de samme argumentene opp igjen, sier De Ruiter.

Stortingsrepresentant i Høyre, Svein Harberg, var for sammenslåing sist. Han vil ikke bruke anledningen til å kjempe for sammenslåing av fylkene.

— Jeg føler at vi la den saken død der og da og det forholder jeg meg til. Jeg har ikke noe ønske om å ta den saken opp nå, sier han.

Bestemmes lokalt

Selv om Sanner har sagt klart ifra om at Agder vil være best tjent med ett fylke, avviser han at intensjonen nå er en full sammenslåing.

— Denne sammenslåingen gjør vi uavhengig av en eventuell samling av agderfylkene. Også Oslo og Akershus har felles fylkesmann, så det er fullt ut mulig med en fylkesmann for to fylker. Så har jeg gitt uttrykk for at Agder vil stå sterkere som et samlet Agder, men det er en beslutning som må tas lokalt, sier kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til Fædrelandsvennen.