Christianssands Brygghus viser med dette skiltet at de videoovervåker gjestene sine. Foto: Reidar Kollstad
Patricks Pub og Restaurant har overvåkingskameraer inne som filmer gjestene som spiser og drikker. Foto: Reidar Kollstad
Kick har 14 overvåkingskameraer plassert rundt i hele utestedet. – Det hørtes voldsomt ut, sier Datatilsynet. Foto: Reidar Kollstad
Erik Wikstøl er medeier på Harvey's Sportsbar og Haandverkeren Restaurant. Foto: Vegard Nekstad

— Vi har fjorten kameraer i barområdene, på utsiden og i fellesområdene. De dekker stort sett hele lokalet vårt, sier Narve Ellefsen, styreleder på Kick.

Kick har hatt kameraovervåkning av lokalene sine i fem-seks år. Ellefsen sier de bestemte seg for å investere i kameraovervåking på grunn av sikkerheten.

— Det var stor enighet blant hele staben om at overvåking ville gjøre det sikrere å jobbe her. Spesielt vaktene følte seg tryggere da overvåkingen kom på plass, sier han.

Brukt én gang

Kick sine overvåkingskameraer lagrer filmen i cirka ei uke før den slettes automatisk. Kun ved én anledning har de hatt bruk for overvåkingen.

— Det var en kollisjon på utsiden av lokalet som ble fanget opp av kameraet vårt. Det opptaket fikk politiet. Ellers har vi aldri hatt bråk eller anmeldelser hvor det har vært behov for overvåkingen. Det er kun et preventivt tiltak som forebygger på en god måte, forklarer Ellefsen.

Christianssands Brygghus viser med dette skiltet at de videoovervåker gjestene sine. Foto: Reidar Kollstad

Han tror ikke det påvirker Kicks gjester at de blir kameraovervåket mens de spiser eller drikker på utestedet.— Alle inngangene våre er merket så jeg tror de vet godt om det. Det er jo ikke bare for våre ansattes sikkerhet, men også for gjestenes sikkerhet, sier Ellefsen.

Han legger til at de kun ser på opptakene dersom det skulle skje en episode som krever det.

Lovstridig?

«På restauranter, kafeer, barer, nattklubber og lignende er kameraovervåking i liten grad tillatt.»

Det opplyser Datatilsynet på sin nettside. Seniorrådgiver Guro Skåltveit blir overrasket når hun får høre om antallet overvåkingskameraer på Kick.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

— Det hørtes voldsomt ut. På restauranter og utesteder kan man få overvåke inngangen dersom man har store problemer med køer og slossing. Men å overvåke områder der folk spiser og drikker er lovstridig med mindre man har veldig spesielle behov, forklarer hun.

Sjeldent

Skåltveit sier at det er lite utbredt å overvåke restauranter og utesteder i Norge.

— Folk som spiser og drikker på utesteder føler seg i en privat sone. Vi kan ikke slå fast noe uten å se det selv, men å overvåke gjesteområder er veldig ugreit, sier Skåltveit.

Hun legger til at det i enkelte tilfeller kan begrunnes med gjentatt bråk eller hærverk som man ikke man løse på andre måter enn å overvåke.

— Å ha kameraovervåking kun for å forebygge er ikke greit, sier hun.

Innførte overvåking

Kjeden Mat & Uteliv eier stedene Herlig Land, Tollboden Burger Bordello, Patricks, Slakter Sørensen, Christianssand Brygghus og Villa Marina. De har innført kameraovervåking på minst fire av utestedene.

Slakter Sørensen har overvåkingskamera montert både utenfor og inne i restauranten. Foto: Reidar Kollstad

Bartenderen på Tollboden Burger Bordello sa til Fædrelandsvennen tirsdag at de har hatt overvåking i cirka to måneder, men henviste til daglig leder Roger Sande i Mat & Uteliv for ytterligere kommentarer. Det samme gjorde daglig leder Dragan Djupela på Herlig Land.Men verken Sande eller eier av Mat & Uteliv, Geir Legreid, har ønsket å kommentere saken ovenfor Fædrelandsvennen.

— Vanskelig

Sekretær Odd-Asle Abildsnes ved Fellesforbundets distriktskontor i Vest-Agder svarer på et generelt grunnlag om kameraovervåkningen.

— Dette var helt nytt for meg og er derfor litt vanskelig å uttale seg om. Men vi forutsetter at restaurantene forholder seg til Datatilsynets lover og regler. Det er også viktig at våre medlemmers interesser blir ivaretatt, sier Abildsnes.

- Vi har ikke behov

Harvey's Sportsbar og Haandverkeren Restaurant har ikke kameraovervåking på sine utesteder.

Erik Wikstøl er medeier på Harvey's Sportsbar og Haandverkeren Restaurant. Foto: Vegard Nekstad

— Kameraovervåking har vært nevnt som et alternativ på et av ledermøtene våre. Men vi har ikke gjort noe mer ut av det, sier Erik Wikstøl til Fædrelandsvennen.Han er medeier på både Harvey's og Haandverkeren. Ingen av de to utestedene overvåker sine lokaler.

— Vi føler rett og slett ikke et behov for å installere kameraovervåking, sier Wikstøl.

Han forklarer at eierne har registrert at kameraovervåking er innført på flere andre utesteder og restauranter i Kristiansand den siste tiden.

— Per nå er det ikke aktuelt for oss, og derfor har vi ikke sett på fordeler og ulemper med overvåking. Men dersom det skulle bli aktuelt vil vi nok undersøke hva slags erfaringer de andre har med det, sier han.