Tørker du hendene med lufttørkere på offentlige toalett, sprer du flere bakterier enn dersom du tørker hendene med tørkepapir.

For ifølge en fersk studie fra Leeds University i England, er det 27 ganger flere bakterier i luften rundt lufttørkeren enn i luften rundt tørkepapirbeholderen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Sprer bakterier

Femten minutter etter at man har brukt tørkemaskin, er det fortsatt bakterier i luften rundt maskinen, skriver forskning.no.

— Neste gang du tørker hendene dine ved hjelp av tørkemaskin på offentlige toalett, sprer du kanskje bakterier uten å vite det, sier Mark Wilcox, professor ved School of Medicine ved Leeds University, i en pressemelding.

— Disse funnene er viktige for å forstå måten bakterier spres på - og hvordan man potensielt kan bli smittet av sykdommer, sier han.

Studien er publisert i Journal of Hospital Infection. En studie publisert i Journal of Applied Microbiology i 2011 antydet også at håndtørking er beste metode for å unngå bakteriesmitte.

- Ingen entydige svar

Men Nina Kristine Sorknes, seniorrådgiver ved Norsk folkehelseinstitutt er ikke nødvendigvis sikker på at forskningen til Wilcox og co gir alle svarene. Til forskning.no sier hun at det ikke er noen entydige svar over hvilke tørkealternativ som er best.

— Noen studier viser bedre effekt med håndpapir enn med lufttørkere, mens andre studier viser det motsatte resultatet, sier hun.