KRISTIANSAND: Svaret gjaldt spørsmålet Helga Haugland Byfuglien stilte. Kirkens preses spurte Reinertsen om han, i Guds åsyn og menighetens nærvær, lover å utføre sin tjeneste med troskap.

Blant de mange som hørte det, var kong Harald.

Men ingen kunne kritisert ham, om han ikke hadde vært der.

— Nå er kongen aktivt kirkemedlem, som en konsekvens av at statskirken er oppløst. Når han likevel valgte å komme, var det som folkekonge og gjest, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Thompson i Kirkerådet.

VIGSLINGEN: Bak alterringen ses biskopene Ole Christian Kvarme, Helga Haugland Byfuglien og Solveig Fiske. På alterringen kneler Stein Reinertsen. Rundt ham står Svein Arne Lindø fra Kirkerådet, Jan Olav Olsen fra bispedømmerådet, Monica Harsvik Smith-Tønnesen fra domkirkens menighetsråd, biskop Robert Paterson fra Den anglikanske kirke, biskop Sofie Pedersen fra Grønland, biskop Tapio Luoma fra Finland, tilsynsmann Svein Jacobsen Veland fra Metodistkirken og prostidiakon Eilev Eriksten. Foto: Kjartan Bjelland

Derfor var det en konge i sivil og uten tradisjonelt ordensbånd som søndag ledet den nye biskopen ut fra en fullsatt domkirke, den første biskopen i Norge som er utnevnt av Kirken selv.Der så kongen og vel 1000 andre se 53 år gamle Stein Reinertsen stige opp på domkirkens høye prekestol, synge med i salmen "Guds ord, det er vårt arvegods", og høre hans aller første preken som historiens 33. biskop siden bispesetet ble flyttet fra Stavanger til Kristiansand i 1684. ## Gress og ugress

Han talte over lignelsen om såkornet i Matteus, kapittel 13. Han sammenliknet såkorn med ord, minnet om at ordet har voldsom makt, han snakket om ugress og hvete, og sa at det er Guds ansvar, ikke menneskers, å skille det ene fra det andre.

— Arbeiderne i lignelsen fikk ikke bare beskjed om å vente med å skille ugresset fra hveten, det er andre som skal utføre den jobben når høsten kommer. Dommen er Guds ansvar, ikke vårt, fastslo Reinertsen, og la til at drømmen om den rene menighet vil alltid være en umulighet.

Det var et mektig kor, sammensatt av Kristiansand domkor, Skien kantori og en gruppe fra Ung kirkesang som innledet vigslingsgudstjenesten.

Esben Holm Eskelund med band fikk også et høytidsstemt publikum, både i kirken og under den påfølgende lunsjen.

De fikk høre preses Helga Haugland Byfuglien holde vigslingstale, der hun minnet om at å videreføre tradisjoner ikke er å repetere og etterligne, men å bære videre verdier og budskap slik at det kommuniserer og gir mening i vår tid.

Internasjonalt

De fikk høre tekster lest på farsi (iransk), svensk og norsk, på bokmål så vel som nynorsk.

FORGJENGEREN OG ARVINGEN: 7. juni 1999 ble Olav Skjevesland vigslet til biskop. 13 og et halvt år senere overtar Stein Reinertsen. Foto: Kjartan Bjelland

De fikk se biskoper fra England, Grønland, Finland, Hamar og Oslo legge hender på den ferske kollegaens hode og be for ham, sammen med Monica Harsvik Smith-Tønnesen fra domkirkens menighetsråd, Jan Olav Olsen fra bispedømmerådet og Svein Arne Lindø fra Kirkerådet.De ble fremfor alt vitner til at Stein Reinertsen ble vigslet, knappe 14 år etter sin forgjenger Olav Skjevesland, og at gjerningen ble utført av hans nye kollega Byfuglien.

Kongen sa ingenting offisielt, verken i kirken eller under den påfølgende lunsjen på Caledonien hotell. Men han tok del i nattverden og han bidro til kollekten, som skal finansiere bibler i Vietnam og Kambodja.

Svein Klevs store dag

Han sa det selv, at dette var den største dagen i hans 38 år lange liv.

Det var rett før siste salme før prekenen at en prosesjon kom gående opp midtgangen i domkirken.

STOLT: Svein Klev ledet an evangelieprosesjonen, fulgt av Mimmi Sofie Tønnesen (t.v.) og Thea Tønnessen fra Domkirken og Jens Jernæs og Marie Reme Sagedal fra Lund menighet.

Kong Harald, en visepresident fra Stortinget, en statsråd, et stort antall biskoper, et enda større antall prester og over 900 andre fikk se Svein Klev, iført ny dress og blankpussede sko, lede an foran to ungdommer fra Domkirken og to fra Lund menighet.Mer enn noe var det et stolt smil vi så, hos mannen som er født med en hjerneskade, og som normalt trives så godt i Domkirken at han spaserer dit fra Justneshalvøya hver søndag.

— Da bruker jeg en time og et kvarter. Men i dag kom pappa og hentet meg, fortalte Klev etter endt oppdrag, mens kjenninger kom bortom få å klappe på skulderen som anerkjennelse for fint utført jobb.

Svein Klev fortalte at han har gledet seg til oppdraget hver da siden han fikk det, for et par uker siden.

— Trente du lang betenkningstid?

— Er du sprø? Jeg tenkte straks at dette er en utrolig stor ære. Nå, etterpå, er jeg bare veldig fornøyd med at det gikk så bra.