KRISTIANSAND: — Den eneste fornuftige forklaringen er at Frp har fått mye mindre oppmerksomhet fra media enn de har fått tidligere, sier Dag Ingvar Jacobsen, professor og instituttleder ved Institutt for statsvitenskap og ledelsesfag på UiA.

Tall Fædrelandsvennen har hentet inn viser at FpU i Vest-Agder gikk fra 316 medlemmer i desember 2011, til 200 på samme tid i 2012. I tillegg til den manglende oppmerksomheten i media, tror Jacobsen at moderpartiets dårlige målinger også gir utslag for ungdomspartiet.

— Fremskrittspartiet er i en skvis. På den ene siden fremstår Høyre som et mer troverdig regjeringsparti. På den andre siden har den nåværende regjeringen overtatt Fremskrittspartiets trumfkort i nedgangstider – en streng innvandringspolitikk.

— Så de har en generell nedgang, og dette smitter nok over på ungdomspartiet, mener Jacobsen.

- Må tilby mer

Robin Bårdsen, leder i Vest-Agder FpU, er usikker på hva som kan være grunnen til at over hundre medlemmer har forsvunnet fra medlemslisten.

— Det er sikkert flere årsaker. En av dem kan være at vi hvert år tar kontakt med medlemmer som ikke har vært aktive på en stund. Noen av disse melder seg ut, og denne gangen var det nok en del av dem, sier Bårdsen.

— Vi må kanskje bli flinkere til å tilby mer til våre medlemmer.

— Har dere hatt for lavt aktivitetsnivå?

— Det har skjedd en del i partiet, men mye av det har vært for tillitsvalgte, og det har kanskje ikke vært nok for de andre medlemmene. Vi kan nok bli flinkere, sier Bårdsen, som lover mer å gjøre for de gjenværende medlemmene.

— Denne våren har vi planlagt flere aktiviteter, så det tror jeg blir bra.

- Fikk sympati

Tallene fra AUF i Vest-Agder viser en økning på 93,3 prosent fra 2011 til 2012. De gikk fra 135 til 261 medlemmer på ett år.

— At de har doblet medlemsmassen er ikke overraskende. Det må ses i lys av 22. juli. Det er ikke tvil om at ungdomsorganisasjonen fikk mye sympati etterpå, sier UiA-professor Dag Ingvar Jacobsen.

— Men på landsbasis har AUF gått ned, fra 13.900 til 13.200 medlemmer?

— Hvorfor vi da har en motsatt retning her nede er vanskelig å si. Arbeiderpartiet står svakt her på Sørlandet. Men det er overraskende at ikke AUF har hatt en betydelig økning på landsbasis.

— Hvorfor det?

— Det kom rapporter fra Arbeiderpartiet om at det var mye pågang i tiden etterpå. Disse tallene kan tyde på at det ikke var det likevel, og det er litt overraskende, sier Jacobsen, som også påpeker at det ikke er uvanlig med endringer i medlemsmassen før valgår.

— Det vil alltid være økninger i valgår. Da er partiene mer aktive. Det er nå de begynner rekrutteringsarbeidet for fullt.