Elbanite Maksutaj (20) var på vei til jobb da en bil kjørte ut fra denne parkeringsplassen langs Tveideveien. 20-åringen klarte ikke å stoppe og kolliderte i bilen. Hun er nå innlagt på Birkenes sykehjem og kan verken gå eller snakke. Sjåføren er tiltalt for uaktsom legemsbeskadigelse. Foto: morten boswara
Elbanite Maksutaj (20) var på vei til jobb da en bil kjørte ut fra denne parkeringsplassen langs Tveideveien. 20-åringen klarte ikke å stoppe og kolliderte i bilen. Hun er nå innlagt på Birkenes sykehjem og kan verken gå eller snakke. Sjåføren er tiltalt for uaktsom legemsbeskadigelse. Foto: Erlend Olsbu

— Det har vært et sjokk å se hvordan ulykken forandret henne. Hun var storesøsteren som passet på oss småsøsknene, sier Elbasan Maksutaj (18) til Fædrelandsvennen.

I fjor sommer var søsteren Elbanite Maksutaj (20) hjemme på ferie etter sitt første år som økonomistudent i Hønefoss. Hun hadde fått seg sommerjobb på 3B Fiberglass og hadde planer om å spare penger til sin egen leilighet. På vei til kveldsskift skjedde ulykken som snudde livet hennes på hodet.

20-åringen ble sendt til sykehus med svært alvorlige hodeskader og et benbrudd. Åtte måneder etter trenger hun fremdeles hjelp til alle hverdagslige gjøremål.

— Hun forstår hva jeg sier til henne, men klarer ikke å svare. Av og til får hun fram noen få ord, sier Maksutaj.

Yrkessjåfør nekter skyld

Elbasite Maksutaj (20). Bildet brukes med tillatelse fra 20-åringens foreldre. Foto: Privat

Mandag forklarte 18-åringen seg i Kristiansand tingrett, under straffesaken mot 54-åringen som kjørte bilen. 54-åringen er tiltalt for uaktsom legemsbeskadigelse med motorvogn, som har en strafferamme på inntil tre års fengsel.— Dette er en tragisk situasjon jeg gjerne skulle vært foruten, sa 54-åringen i retten.

Mannen, som har jobbet som buss- og vogntogsjåfør i 30 år, nekter straffskyld.

— Jeg ser ikke at jeg kunne gjort noe annerledes, bortsett fra å holde meg hjemme. Jeg var verken uoppmerksom eller uaktsom, sa 54-åringen.

Brudd på vikeplikten

Den tiltalte 54-åringen kom fra en parkeringsplass og skulle ut på Tveideveien da det smalt.

— Det sto to andre biler parkert ved siden av veien. Jeg måtte derfor ganske langt fram for å se om det kom noen, sa 54-åringen.

Påtalemyndigheten mener 54-åringen kjørte ut i veien og dermed brøt vikeplikten. Den tiltalte mener selv at han var omtrent ved den hvite stripa.

— Mopeden var 20 meter unna da jeg fikk øye på den. Jeg bremset og stoppet opp. Hun kjørte helt langs kanten av veien og forsøkte ikke å vike unna. Jeg sitter med en følelse av at hun var opptatt av andre ting enn å se på veien, sa 54-åringen.

De tekniske undersøkelsene bekrefter at bilen sto stille ved kollisjonstidspunktet.

Hadde ikke mopedsertifikat

Elbanite Maksutaj hadde ikke sertifikat for moped eller bil. Verken aktor Tove Haugland eller forsvarer Knut Henning Larsen ønsket mandag å kommentere hvilken betydning det har for saken.

— Det får vi komme tilbake til i prosedyren, sier Larsen.

Elbanite Maksutaj (20) var på vei til jobb da en bil kjørte ut fra denne parkeringsplassen langs Tveideveien. 20-åringen klarte ikke å stoppe og kolliderte i bilen. Hun er nå innlagt på Birkenes sykehjem og kan verken gå eller snakke. Sjåføren er tiltalt for uaktsom legemsbeskadigelse. Foto: morten boswara

I retten stilte forsvareren flere spørsmål som dreide seg om mopedens tekniske stand og om 20-åringen brukte hjelm. Et øyenvitne bekreftet at 20-åringen brukte hjelm, men de tekniske undersøkelsene kan tyde på at remmen ikke var låst fast. Mopeden skal ha vært i god teknisk stand med en toppfart på 45 km/t.Elbasan Maksutaj håper rettssaken vil gi svar på hva som egentlig skjedde, men er ikke spesielt opptatt av om 54-åringen straffes.

— Det vil jo ikke endre på det som har skjedd med søsteren min, sier 18-åringen, som håper at hun en gang vil kunne gå og snakke igjen.

— Vi håper jo det, men det går veldig tregt framover, sier han.

- Viser hvor store konsekvensene kan bli

Bistandsadvokat Gisle Johnson mener rettssaken er viktig for å belyse hvor alvorlig konsekvensene av trafikkulykker kan være.

— Det er viktig for familien å få belyst hva som egentlig skjedde og hvilke konsekvenser dette fikk. Her er det store konsekvenser, slik det ofte er i trafikkulykker, sier Johnson.

Han kommer tirsdag til å legge fram et krav om oppreisningserstatning til 20-åringen.

— Parallelt med dette skjer det også et forsikringsoppgjør. Men det kommer nok til å ta mye lenger tid, sier Johnson.

— Hun som ble skadet hadde ikke førerkort. Hvilken betydning har det, mener du?

— Det må jeg tenke litt på før jeg kommer tilbake til det i prosedyren, sier Johnson.