KRISTIANSAND: – Historien er full av de underligste konspirasjonsteorier mot jødene. De er blitt beskyldt for alt fra å ha tatt livet av Jesus til å styrte flyene inn i tvillingtårnene i World Trade Center, sier Jahn Otto Johansen.

Foran de 200 på kirkebenken tok NRK-nestoren og Øst Europa-kjenneren onsdag kveld et kraftig oppgjør med alle former for jødehat og antisemittisme.

– Må bekjempes

– Selv om jeg er katolikk har jeg stor respekt for Martin Luther, men han beskrev jødene som djevelske. I dag vet jeg om norske jøder som ikke våger å bære smykke med davidstjerne på gata. Når en lærer i Oslo-skolen lar være å reagere når hun hører at et jødisk barn bli kalt for "jødesvin" i skolegården, er det en klar tjenesteforsømmelse. Antisemittisme er en gift som vi må møte med motgift før den får spre seg, sier Jahn Otto Johansen.

Han advarte mot å sette likhetstegn mellom jødedommen og den israelske stat.

LOKALT HOLOCAUST: Gro Kvanvig fortalte om boken "Jakten etter jødene på Agder". Foto: Sondre Steen Holvik

– Det er ikke antisemittisk å kritisere Israels palestinapolitikk. Jødene som folk er ikke ansvarlige for Israels politikk. Det blir på samme måte feil å kalle Kåre Willoch for en jødehater. Det er like viktig å skille mellom islamister og muslimer. Det er i den sammenheng viktig å huske på at det meste av terrorhandlingene vi har opplevd i Europa er begått av høyreekstreme krefter og ikke av islamister.

Ikke bare jøder

Jahn Otto Johansen understreker at det var langt flere grupper enn jødene som gjennom tidene er blitt forfulgt. Han trakk linjene fra utryddelse av indianere i Sør Amerika og nedslakting av afrikanske stammesamfunn til forfølgelse og diskriminering av sigøynere og homofile i dag.

Jødejakt på Agder

Arrangementet i domkirken var et samarbeid mellom teologikafeen og Stiftelsen Arkivet. Fra sistnevnte presenterte Gro Kvanvig boken "Jakten etter jødene på Agder" som hun er medforfatter av.

Her fortelles skjebnen til de 25 jødene som bodde på Sørlandet da krigen brøt ut. 14 av dem døde, mens 11 klarte å rømme eller ble spart fordi de var gift med en som ikke var jødisk. De to jødiske forretningene i Dronningens gate og Rådhusgaten i Kristiansand ble begge utstyrt med plakater i vinduene, der folk ble advart mot å handle fordi det der var jødiske innehavere.