Når har man et problem med spill?

— Når du opplever at spillet dominerer tanker, følelser og handlinger i hverdagen, og du mister kontrollen. Spillere beskriver det selv som om de er fanget i situasjonen.

- Hva skaper spillavhengighet?

— Det begynner med underholdning og spenning, og til og med gevinst. Ja, for den som utvikler spillavhengighet har relativt tidlig i spillkarrieren vunnet et betydelig beløp. Gevinsten forteller spilleren at det kan skje igjen, og det trigger spilleren til å fortsette. Når spilleren taper tenker han at han må vinne tilbake det tapte. Karusellen er i gang. Noen kan også oppleve at spill gir en etterlengtet fluktfølelse fra hverdagen som aktiviserer lyst til å fortsette. Det siste gjelder helst kvinner.

Les også:

Les også:

- Må man ha bestemte gener eller psykiske forutsetninger for å bli avhengig?

— Nei. Det er vanlige mennesker som utvikler avhengighet, men har en psykiske problemer gir det økt sårbarhet, og sjansen for å utvikle avhengighet er større.

- Er spillavhengighet en sykdom?

— Ja, spillavhengighet defineres av helsemyndighetene som en sykdom på lik linje med andre lidelser. Det er mange sider ved spillavhengighet som er preget av tvang.

- Er noen spill mer avhengighetsskapende enn andre?

— Spill som er lett tilgjengelige, gir rask respons, gir høye utbetalinger og er brukervennlige øker sjansen for avhengighet.

- Flest menn blir avhengige av spill. Hvorfor er det slik?

— Jeg tenker at spill appellerer til konkurranseinstinktet, som stort sett er mer utviklet hos menn. Tema og grafikk i spillene er ofte maskulint preget.

- 39-åringen, som nå er siktet, er tidligere dømt til fengsel to ganger for svindel, der motivet har vært å skaffe penger til gambling. Hva gjør at man fortsetter dette etter endt soning?

— Her er det paralleller til rusavhengighet. Selv om man er klar over problemet og kjenner konsekvensene, er behovet for å spille nødvendigvis ikke borte. Problemet er ikke å stoppe, men å la være å fortsette. Mange har opphold på flere måneder eller år for så å bli fristet på ny.

Les også:

Les også:

- Er det noe ved spillavhengighet som gjør at man setter sin egen moral til side?

— Ja, i den siste fasen i utvikling av avhengighet, som betegnes som desperasjonsfasen, er spilleren preget av høyt stress på grunn av store økonomiske tap. Stress fører til redusert evne til rasjonell tenking og spilleren tyr til løgn. Han lurer dermed både seg selv og andre. Ofte tror spilleren at han skal finne løsningen ved å spille mer og øke sjansene for en storgevinst, og dermed kunne betale tilbake noe av det han skylder. Dessverre fører dette til enda større tap. Spilleren roter seg inn i en sirkel av løgn og bedrag som rammer nær familie, venner og ofte arbeidsplassen.

- Kan spillavhengighet kureres?

— Jeg mener at prognosen er bedre for en som er avhengig av spill, enn for en med alvorlig rusavhengighet. Spilleren er som oftest i fast arbeid. Han er jo avhengig av penger for å kunne spille. Det at spilleren deltar i arbeidslivet gir ham en forankring i virkeligheten, noe en rusavhengig ofte mangler. Får behandleren til et samspill med nær familie og arbeidsgiver, øker sjansene for spillfrihet over tid.

- Hva slags hjelp tilbyr du?

— I første omgang individuelle samtaler. Jeg jobber mye med å få spilleren til å skille mellom tanker, følelser og fantasi. Spilleren må lære seg å takle spillsuget og ta inn over seg realiteten; at spill over tid fører til store tap. Jeg jobber også med parsamtaler og familiesamtaler. Av og til må også spilleren ha hjelp til å håndtere det økonomiske uføret.

- Stemmer det at det er færre spillere nå enn tidligere?

— Ja, det stemmer. Etter at automatene ble tatt bort fra butikker og bensinstasjoner, ble tilgjengeligheten betydelig redusert.

- Du mener at den strenge pengespillpolitikken i Norge har vært vellykket?

— Ja, det har ført til færre avhengige. Det at Norsk Tipping har prøvd å begrense skadeomfanget er også bra, men det kan fremdeles gjøres bedre. I dag settes det begrensninger på tap på enkeltspill på nettet, men man ser ikke omfanget av ulike spill under ett. Mange spillere gambler på flere spill samtidig, noe som ofte kan føre til store tap.

- Tilgangen til utenlandske spill er vel ikke akkurat blitt mindre?

— Nei, sånn er det. De som søker om behandling nå har i hovedsak problemer med nettpoker på utenlandske spillsider.

- Noen mener den norske politikken er moraliserende?

— De som tenker slik har antakelig ikke opplevd spilleavhengighet på nært hold. Mange kopler spillavhengighet til lettsindighet, ansvarsløshet og idioti. Men de fleste som blir rammet er ikke lettsindige eller ansvarsløse på andre områder.

- Er det noe med vårt samfunn som skaper avhengighet til pengespill?

— Det jeg vet er at folk med lave lønninger spiller mest, og dermed taper mest. Etter min mening dreier det seg om drømmen om den store gevinsten. Eksempelvis kan en si at markedsføringen til Norsk Tipping får folk til å drømme om dette.

- Vil du forby spillreklame?

— Jeg er egentlig imot spillreklamen. Den gir et feilaktig bilde av virkeligheten. Hvis den som leverer en ukentlig Lottokupong visste at man statistisk må spille i over 9000 år for å vinne førstegevinsten, så hadde man kanskje latt være.

- For flertallet er vel spill underholdning? De fleste klarer jo å stoppe i tide?

— Helt klart, og jeg mener ikke at alt skal forbys. Jeg mener det er viktig å redusere de skadelige virkningene av spill, slik også Norsk Tipping hevder at de gjør. Jeg opplever bare at de ikke gjør nok. Etter min oppfatning strever de med å finne den riktige balansen mellom å tilby interessante nok spill og være ansvarlige nok. Dette er vanskelig fordi de er konkurranse med utenlandske aktører.