Slik så det ut under Tribal Clash i England i fjor. Hvert lag består av seks deltakere, tre av hvert kjønn. Foto: Tribal Clash
bystrandtrening00024.jpg Foto: Kjartan Bjelland

Tribal Clash fra England har søkt kommunen om å leie Bystranda sommeren 2017. — Vi håper det skal bli et årlig arrangement som trekker tilreisende fra hele Norge, men også fra utlandet, forteller arrangementsleder Heidi Clover fra Tribal Clash til Fædrelandsvennen.

Konkurransen bygger på treningsformen crossfit, som får stadig flere tilhengere både i Norge og utlandet.

Se video fra Tribal Clash 2015:

Siden starten i 2013 har antall deltakere i den engelske konkurransen passert 1000. ## — Utrolig stilig

— Det er en utrolig stilig konkurranseform. De har ambisjoner om å utvide konseptet til Portugal og Sør-Afrika, mens Kristiansand blir eneste by i Skandinavia. Det er litt tøft at vi er med i den sammenheng, uttaler arrangementskoordinator Tore Løvland i Kristiansand kommune.

Før torsdagens møte i by- og miljøutvalget innstiller kommuneadministrasjonen på at Tribal Clash får benytte Bystranda fredag 17. og lørdag 18. juni neste år, som et ettårig prøveprosjekt i første omgang.

Vi forlanger også tilgang til vannet, de får ikke hele stranda.

Det innebærer at stranda stenges for badegjester mellom klokka 10 og 20 disse dagene, mens resten av området - molo og gressplener - skal være tilgjengelige.

Slik så det ut under Tribal Clash i Englang i fjor. Hvert lag består av tre kvinner og tre menn som samarbeider om ulike øvelser. Foto: Tribal Clash

— Det er en utfordring å stenge stranda, men vår vurdering er at dette er før skoleferien og det største trykket setter inn. Vi forlanger også tilgang til vannet, de får ikke hele stranda. Dette foregår på dagtid, og vil ikke skape støy for de som bor i området, sier Løvland. Tribal Clash er en lagkonkurranse med seks deltakere på hvert lag, tre menn og tre kvinner, som skal gjennom en rekke kraftanstrengelser på kortest mulig tid.

Tribal Clash trekker et stort publikum i England. Foto: Tribal Clash

Selve konkurransen vil foregå både på stranden og i vannet, det handler om å utfordre seg selv og samarbeide i team. Arrangøren håper på 100 lag i Kristiansand første året.De tror også mange vil melde seg på fra England og andre land, siden bare ett av fire lag som ønsker det får plass i den engelske konkurransen.

— Perfekt plass

- Hvorfor Kristiansand?

— Kjæresten min bodde i Stavanger og har vært mye i Kristiansand om sommeren. Han sier det er en perfekt plass, dessuten er stranda i sentrum, noe som gjør logistikken enklere, svarer Heidi Clover.

Dette bildet ble tatt under stryketrening på Bystranda i fjor. Nå blir det et arrangement i helt annen skala, med mange tilreisende. Foto: Kjartan Bjelland

Kommunen ønsker nye aktiviteter hjertelig velkommen til byen, spesielt utenom høysesongen, og vektlegger betydningen dette får for hotell— og restaurantnæringen.- Dette kan bli veldig bra og gøy. Jeg har sett video fra Tribal Clash i England, og stranda der er veldig mye større enn Bystranda, så jeg tror det kan bli vanskelig med plass, sier Steve Boutcher, som er interessert i å delta på Tribal Clash i Kristiansand.

Tribal Clash er tuftet på øvelser fra crossfittrening. Foto: Tribal Clash

Boutcher eier og driver CrossFit Kristiansand på Lund, som var byens første og landets sjette senter da de åpnet dørene i 2011. I dag har de over 200 medlemmer, mens han anslår at byens fem «crossfitboxer» har totalt 600-700 medlemmer.Crossfit er en høyintens og variert treningsform skapt av Greg Glassman på 1980-tallet, som bygger på elementer som styrkeløft, turn, spensttrening og kettlebells.