Bare baugen stakk opp av vannet da redningsskøyta forsøkte å taue den 25 fots store fritidsbåten til land i Søgne lørdag. Foto: Tommy Juhl Nielsen

— I løpet av 24 timer fikk vi 50 telefoner bare til redningsskøyta i Kristiansand. I løpet av helga har vi eskortert flere båter, hatt slepeoppdrag, berget båter som var i ferd med å bli slått mot land og deltatt i to søk. Flere båter har også gått ned ved brygger og i fortøyninger, sier operativ leder av Kristiansand sjøredningskorps, Kjell Rune Ugland, til Fædrelandsvennen.

Redningsskøyta i Kristiansand fikk i helga selv problemer. Under forsøket på å berge en 25 fots båt som var i ferd med å gå ned i Søgne, mistet redningsskøyta motorkraften da den fikk sugd et trekk fra den havarerte båten inn i vannjetten.

Bare baugen stakk opp av vannet da redningsskøyta forsøkte å taue den 25 fots store fritidsbåten til land i Søgne lørdag. Foto: Tommy Juhl Nielsen

Da RS 155 sent lørdag kveld skulle gjøre søk utenfor Oksøy etter at det var sett nødrakett i området, ble de møtt av fem til seks meters høye bølger.Søket ytterst i skjærgården måtte da overlates til en større slepebåt, Color Line og et Sea King-helikopter.

Styrmann Rani Skoubo på redningskøyta i Arendal forteller at de under det kraftige uværet lørdag kveld måtte si nei til de fleste henvendelser som ikke gjaldt liv, helse eller store verdier.

Også redningskøyta i Mandal måtte komme tilbake til en del oppdrag som kunne vente til søndagen.

En av seilbåtene som RS "Inge Steensland" i sommer tok under slep utenfor sørlandskysten. Foto: Redningsselskapet
Her gir Kim Gøran Holthe-Kåsa ombord i RS "Inge Steensland" tommelen opp for et av sommerens slepeoppdrag i sørlandsskjærgården. Foto: Redningsselskapet

— Kanskje var det bare tilfeldigheter som gjorde at det ikke kom til mer alvorlige hendelser i uværet. Sent lørdag var det mange båter som kjørte vestover langs kysten fra Skalldyrfestivalen, og flere som jeg snakket med på søndag fortalte at de hadde en svært tøff tur i uværet.Det sier skipper Thor Hugo Johansen på RS 100 «Ægir» i Farsund som også har hatt en travel helg med alt fra berging av båt som slo mot land til tauverk i propell.

122 oppdrag i juli

Juli måned ble en av de travleste for redningsskøytene på Sørlandet.

— Det har vært utrolig mye å gjøre i sommer, med det er kanskje ikke så rart med den flotte sommeren vi har hatt. Det har vært et yrende båtliv, og da er det jo også naturlig at det er flere som trenger assistanse, sier skipsfører Knut-Even Rislaa på RS 147 «Inge Steensland».

I juli hadde redningsskøyta i Arendal alene 150 oppdrag, og det er det ikke mange av de totalt 40 andre operative redningsskøytene langs norskekysten som kan matche.

— Vi har assistert båter som har fått tau i propellen, fått motorstopp og bistått seilbåter uten vind i seilene. Det er både det båtvante og de med liten erfaring fra båtliv som har hatt behov for hjelp i sommer. Alle kan få problemer, så dette handler ikke om dårlig sjømannskap, sier Rislaa.

Av oppdragene redningsskøytene på Sørlandet hadde i juli, var 123 assistanse i forbindelse med motorhavari eller stopp og 117 slepeoppdrag.

Travel kyststripe

De fire redningsskøytene på Sørlandet som foruten i Arendal er stasjonert i Kristiansand, Mandal og Farsund, hadde i juli til sammen 244 oppdrag.

Det er en økning fra 230 i samme måned i fjor.

Til sammenligning hadde redningsskøytene i Rogaland 109 oppdrag i juli, mens tilsvarende tall for Buskerud, Oslo og Akershus samlet var 233. ## Bruker vest

Mens det tidligere år var langt mellom hver fritidsbåt der de om bord brukte vest, har det ifølge Rislaa skjedd en endring. Påbudet om å ha vest om bord i båten og mye fokus på vestbruk, har fått mange til å ikle seg flyteplagg.

Daglig leder Halvor Rismyhr for Agder-kontoret til Redningsselskapet sier økt salg av både nye og brukte fritidsbåter har bidratt til at flere har tegnet medlemskap hos dem. Mens totalmedlemmer får rett til gratis assistanse på sjøen, må andre betale assistanseoppdragene av egen lomme. Man kan få assistansen til medlemsbetingelser ved å tegne tre års medlemskap på stedet.