Internasjonalt får Norge skryt for å være i front med såkalt «opengovernment». Årsaken er Offentlig elektronisk Postjournal som er et brukervennlig verktøy der man kan søke idokumenter fra departementene, direktoratene og fylkesmennene iNorge.

Samtidig henger deler av offentlig sektor langt etter. Defleste universitetene har ikke hatt søkbare journaler, som er detviktigste verktøyet som må være på plass for at offentlighetslovenskal fungere. Det samme gjelder en rekke helseforetak, og allepolitidistriktene.

Arbeidet med Innsyn.no startet iFædrelandsvennens redaksjon først med lokale journaler som vitrengte. Da det offentlige ikke ga oss verktøyet vi hadde behovfor, laget vi det selv. Vi valgte etter hvert å dele det medomverden gjennom portalen "Sørlandsporten", som vi så videreutviklet til Innsyn.no. Grunnen til at legger portalen tilgjengelig for alle, er at vi ser på det som en del av samfunnsansvaret vårt.Det vi har nytte av som journalister, er også nyttig som verktøyfor næringslivet, frivillige organisasjoner og nabolagsaktivister.

Det finnes andre sider du som er opptatt av innsynspørsmål også børbruke. På presse.no/offentlighet kan du lære mye omrettighetene sine, og på oep.no kan du søke i alle journalenedet offentlige ønsker å gi deg lett tilgang til. Men her påInnsyn.no kan du få søke i de journalene det offentlige ikkeønsker å legge til rette for deg. Dét er nytt.

Datagrunnlaget i vårsøkemotor henter vi fra de offentlige institusjonene. Noen har gittfra seg materiale som ikke er kronologisk sortert, men sortert påløpenummer i stedet. Det vil se litt rart ut hvis du som brukerforsøker å lese disse dokumentene i sammenheng, men det går ikke utover muligheten til å gjøre søk i journalene og bestilledokumenter. Hos oss vil du nå finne over en million sider som kuner lister med dokumenter. Ikke forsøk å lese dem kronologisk, bruksøkemotoren.

Selve dokumentene er lagret i DocumentCloud, som er etjournalistisk dugnadsprosjekt finansiert av Knight Foundation iUSA. DocumentCloud kan håndtere en stor mengde PDF-dokumenter pålikt, og behandler alle opplastede filer med OCR-programvareTesseract. I tillegg tilbys et API for å gjøre søk eller vise heleeller deler av dokumentene.

Innledningsvis testet vi å brukeferdige byggeklosser fra DocumentCloud, men siden det ble såpasstungvint å bruke (hvert dokument kom i et nytt vindu, og du måttederetter søke igjen i det dokumentet), valgte vi å kode en dedikertløsning fra bunnen.

Sidene som viser resultatene og gjør det muligå søke er skrevet med AngularJS, et kodebibliotek som er velegnetfor raske, dynamiske og mobilvennlige løsninger. I likhet medøvrige små løsninger på fvn.no benytter vi rammeverket Bootstraptil grunnleggende design av sidemalen, knapper og menyer.

En ulempeer at nettleseren Internet Explorer ikke fungerer sammen medserveroppsettet til DocumentCloud. Til tross for ulike forsøk på åjobbe rundt utfordringene får vi ikke løst dette problemet, oganbefaler folk å bruke en hvilken som helst annen nettleser mens degjør søk i tjenesten vår.

Et problem vi måtte løse, var atbestillingsknappene for dokumentene skal peke til ulikearkivtjenester og generere en epost. Alle journalfilene er derforgitt navn med forkortelsene til det aktuelle universitetet.Filnavnene er standardisert med et program som heter Bulk renameutility.

Teamet bak Innsyn.no er journalist Tarjei Leer-Salvesen og medieutvikler Atle Brandt.