KRISTIANSAND: Onsdag skrev Fædrelandsvennen om Karl Yngve Kristensen, som anslår at han får nesten seks millioner kroner i omsetningssvikt på grunn av at jordbærene hans er rammet av gråskimmel. Han og alle andre jordbærbønder på Sørlandet etterlyser en erstatningsordning for avlingssvikten.

Stortingsrepresentant Ingunn Foss fra Lyngdal, Høyres landbrukspolitiske talskvinne, ba i forrige uke landbruks— og matminister Jon Georg Dale om å se på saken.

Fædrelandsvennen har gjentatte ganger forsøkt å kontakte statsråden gjennom kommunikasjonsstaben i Landbruks- og matdepartementet, men dette er det eneste svaret vi har fått:

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) vil ikke ta opp kampen for jordbærbøndene. Foto: NTB Scanpix

— Landbruks- og matminister Jon Georg Dale er orientert om saken, og at det er Landbruksdirektoratet som forvalter regelverket på dette området.

Skyldes sykdom

Seksjonsleder Gunn Eide for seksjon landbruks- og naturskadeerstatning i Landbruksdirektoratet bekrefter jordbærbøndenes mistanke om at soppskadene ikke vil bli kompensert av staten.

— Nei, det kan de dessverre ikke. Tap som skyldes slike sykdommer dekkes ikke av avlingssviktserstatningsordningen, forklarer hun.

De åtte jordbærprodusentene som utgjør Agder Bær og Grønt anslår at de taper cirka ti millioner kroner på gråskimmel.

- Vi forstår at det er mange som får store tap her, men den typen tap er ikke omfattet av noen erstatningsordning i landbruket, sier Eide.

Da Fædrelandsvennen orienterte departementet om direktoratets svar, henviste de til tidligere svar og ønsket ikke kommentere saken ytterligere.

Må forhandles om

Eide forklarer at dersom det skal endres, må saken legges inn i jordbruksavtalen. Den forhandler Norges Bondelag og Norsk Bonde- og småbrukarlag med Staten om på vårparten hvert år.

- Avlingssvikterstatningsordningen er en del av jordbruksavtalen, så dersom den skal endres er det i tilfelle en forhandlingssak, sier Eide.

Ber om krisepakke

Norges Bondelag sier til Fædrelandsvennen at de ønsker en krisepakke til jordbærbøndene.

Først i midten av juni ble gråskimmel oppdaget blant jordbærene i Agder. Siden har soppen spredt seg, og man tror den er blitt resistent mot sprøytemidlene. Foto: Reidar Kollstad

— Det skadeomfanget jordbærnæringen nå opplever er ekstraordinært, og situasjonen er utvilsomt alvorlig for flere av de bøndene som er rammet. Vi har eksempler fra tidligere på at ekstraordinære skadesituasjoner har utløst ekstraordinære tiltak, og det burde det være rom for også nå, sier Bjørn Gimming, 1. nestleder i bondelaget. - Vi kommer i løpet av kort tid til å be om et møte med den politiske ledelsen i Landbruks- og matdepartementet for å diskutere mulige løsninger på dette, legger han til.

Varsler kamp

Ingunn Foss sier at hun ikke gir opp kampen for jordbærbøndene, til tross for at statsråden ikke vil involvere seg.

- Bøndene har varslet at de vil sende inn saken til departementet, så må de få den behandlet som en ordinær sak. Samtidig skal vi kjøre på politisk, og få fram at dette er en kjempeutfordring med dramatiske følger for jordbærbøndene, forteller hun.

Selv har stortingsrepresentanten vært i kontakt med landbruksdepartementet flere ganger om den aktuelle saken.

— Som politiker tenker jeg at det er veldig spesielt å miste så store mengder av avlingen. Departementet må se på saken, og jeg forventer at det kommer et svar fra dem. Én ting er at de har tapt masse penger i år. Men dersom det stemmer at plantene er blitt resistente mot sprøytemidlene, så blir jo dette et stort problem i fremtiden også, sier Foss.

I denne åkeren i Tveit ble det plukket 60 tonn jordbær sommeren 2015. I år ble det stopp etter 1,2 tonn. Da var det bare råtne bær igjen i åkeren. Foto: Reidar Kollstad