— Vi mener i grunnen at regjeringen er ganske pysete, og krever en mye mer offensiv politikk. Det er kanskje upopulære tiltak, men vi gjør oss selv en bjørnetjeneste om vi ikke gjør noe, uttaler fylkeslederen til Fædrelandsvennen.

Regjeringens forslag til endringer i trygdeytelser har blitt kritisert fra både opposisjonen, støttepartiene og egne velgere. Og Høyre og Frp skal nå i tøffe budsjettforhandlinger med KrF og Venstre.

Ny retning

Poppe mener regjeringen må stå steilt i budsjettforhandlingene om å standardisere barnetillegget og gjennomføre uførereformen.

Med det første vil regjeringen redusere utbetalingen til uføretrygdede foreldre. Den behovsbaserte maksimalsummen på 35.000 kroner fjernes, og erstattes med et standardisert tillegg på 7.020 kroner i året.

— Hvis ikke er det et signal om at man ikke tar arbeidslinjen seriøst. Vi forventer at dette gjennomføres, og at det bare er starten på en større nødvendig omlegging, sier Poppe.

Kutt i sykelønn

Men Unge Høyre-lederen vil også ha kraftigere lut, som kutt i sykelønnen. Han sier at Aust-Agder Unge Høyre ønsker å senke sykelønnen til 80 prosent av ordinær inntekt, samt innføre tre karensdager, for å redusere kortidsfraværet. Unntaket er for personer med kroniske lidelser og syke barn.

Et annet titlak er økt bruk av gradert sykemelding, slik at folk holdes delvis i arbeid.

— Vi vet at arbeidsmoralen i Norge ikke er den beste, og det er samtidig urettferdig at korttidssyke skal komme bedre ut av det enn mennesker som har varige lidelser og derfor er uføre, mener han.

— Andelen på en eller annen form for ytelse er blant de høyeste i verden, og andelen av offentlige midler til ulike stønader er den aller høyeste i OECD, sier han, og peker på at fallende oljeinntekter om få år vil gi budsjettunderskudd.

Ikke optimist

- Men tror du regjeringens forslag overlever budsjettforhandlingene med KrF og Venstre?

— Jeg er ikke superoptimistisk for barnetillegget. Opinionen er såpass klar, på grunn av en god kampanje fra venstre-sida og media om at det er et dårlig tiltak med standardiserte barnetillegg.

- Men budsjettet legger vel opp til skattekutt for de rike, og mindre for de fattigste?

— Skattelettelsene er neste år, og tap for uføretrygdede vil ikke gi utslag før om tre år. Dessuten trenger vi de såkalte rikingene, det er de som skaper arbeidsplassene, sier han.

- Mange kan ikke jobbe. Dere gjør det tøffere for dem?

— Vi må ikke avskrive folk. De fleste kan bidra. Samtidig gjør uførereformen at utbetalingene økes, og åtte av ti får det bedre. Det er kun uføre med gjeld som kommer dårligere ut, og derfor er det en overgangsperiode. Men skal arbeidslinja følges 100 prosent, vil noen tape noe, sier Poppe.

- Men her regner du ikke med dem som også mister barnetillegget?

— Nei, om barnetillegget blir standardisert er en annen sak. Der er det de med mange barn som vil tape. Det er vi ærlige på. Men når enkelte tjener mer på å være hjemme enn i arbeid, så må vi være klare på det.

Fritt fall

Regjeringens forslag til endring i sosialpolitikken har ikke blitt godt mottatt av velgerne.En måling gjort for NRK tirsdag viser en regjering i fritt fall. Regjeringspartiene går samlet ned 6,4 prosentpoeng, mens Arbeiderpartiet får over 40 prosent oppslutning.

— Jeg ser at det er vanskelig for Høyre å snakke om dette åpent. Dette er upopulære forslag, sier Haagen Poppe.