En veritabel proteststorm fra Listerrådet, Hægebostad, tillitsvalgte på vegne av alle ansatte i både Flekkefjord og Arendal sykehus rammet styremøtet i Arendal med full kraft. Kvelden før møtet hadde det haglet med mailer til styreleder Camilla Dunsæs, fortalte hun styret.

Kravene fra mange var at hele planen måtte stoppes.

Flammende

— Det har mangelfull representasjon fra alle parter, det har ikke vært utført risiko- og sårbarhetsanalyse eller samfunnsanalyse og jeg stiller et stort spørsmål om hvordan denne prosessen har gått, sa ansattrepresentant fra sykehuset i Flekkefjord, Liv Hellen Skjold Rafoss i et flammende innlegg.

Duften av røyken fra fakkeltoget med 5000 mennesker i fakkeltog i Flekkefjord nærmest svevet over møtelokalet i Sørlandet sykehus Arendal mens Skjold Rafoss punkt for punkt slaktet både prosessen generelt og prosjektleder Per Torgersen spesielt.

— Hvordan kunne han gå ut og si at det bare skal være ett sykehus og at det skal ligge på Eg? Hadde han lov til det? Hvem visste at han skulle stå på første siden i Fevennen og konkludere? spurte hun.

Visste

Administrerende direktør Jan-Roger Olsen både bekreftet at han visste at Torgersen skulle gjøre opp en foreløpig status i prosessen, og offentliggjøre de foreløpige konklusjonene.

— Hele denne prosessen er basert på åpenhet, det motsatte hadde vært å føre prosessen i det lukkede rom. Dette har Torgersen håndtert på en profesjonell og meget dyktig måte, repliserte en ikke fullt så stormfull sykehusdirektør.

Styreleder Camilla Dunsæd fikk full mailboks kvelden før styremøtet i Sørlandet sykehus.

KritikkSkjold Rafoss fikk massiv kritikk fra flere av styremedlemmene fordi hun gang på gang gjentok at Torgersen har konkludert og at saken dermed er avgjort.

To av de nye styremedlemmene, Tone Midttun og Per Kristian Vareide, understreket sterkt det faktum at styret ikke har bestemt seg.

— Styret skal ikke bestemme seg før høringen er over, konklusjonene er trukket og administrerende direktør kommer med en anbefaling, det er det svært viktig å kommunisere ut, sa Vareide.

Diskusjonen i styret dreide seg lenge om hvorvidt høringsnotatet skulle sendes ut nå, eller seinere.

Nyvalgte styremedlemmer, Tone Midttun og Per Kristian Vareide (i midten) lytter til Lars E. Hanssen (t.v.) mens forskningssjef og ansatterepresentant Frode Gallefoss (t.h.) er opptatt med noe annet. Foto: Steinar Vindsland

RisikoanalyseMidttun tok til orde for at notatet skulle holdes tilbake til neste styremøte om en måned, for å få med en risiko— og sårbarhetsanalyse.

Med sju mot tre stemmer ble det vedtatt at høringsnotatet sendes ut. Men det skal vedlegges et brev fra styret hvor det står at ingenting er bestemt ennå. Dessuten skal en risikoanalyse ettersendes innen åtte uker, og en samfunnsanalyse skal påbegynnes. Og høringsfristen er utsatt fra 28. april til 1. september.

Styreleder Camilla Dunsæd antydet muligheten for at styret skal utsette den endelige behandlingen av Utviklingsplan fra 4. september helt til neste år.

Hun fikk også tilslutning for at sykehusledelsen skal reise rundt i kommunene og diskutere høringsnotatet der, og ikke bare passivt motta skriftlige tilbakemeldinger fra høringsinstansene.