KRISTIANSAND: — Vi har et fruktbart samarbeid med KrF, Høyre og Pensjonistpartiet. Vi har fått være med på å legge om viktige deler av politikken, sier Tor S. Utsogn (Frp).

Eiendomsskatt

utsogn.jpg

I 2011 ble Frp for første gang et styrende parti i bystyret i Kristiansand. Før valget fremsatte Frp ti krav. Etter to år er Utsogn fornøyd med det partiet har oppnådd:Eiendomsskatten reduseres, og det etableres flere småbåthavner. Kommunen har også fått kontroll over boligprisutviklingen, og arbeidet med å ferdigregulere boligtomter fortsetter. Selv om det ble rushtidsavgift i Kristiansand, måtte ikke Frp vike fra sitt nei-standpunkt. Utsogn mener også at partiet har satt i gang et arbeid for å styrke Kjevik.

— Vi har god kontakt med stortingspolitikerne våre som kjemper for å utbedre Kjevik. Ny vei kommer.

Fritt brukervalg

Frp har derimot ikke fått gjennomslag for å håndheve en nulltoleranse for tagging og narkotika, selv om de har tatt opp saken flere ganger. Det er langt igjen å gå når det gjelder prioritering av barn og unge innenfor kultur og idrett.

Det har ikke blitt fritt brukervalg innen sykehjem.

— Vi har fått noen fleksible løsninger som gjør at man kan søke om å komme til et bestemt sykehjem, og kommunen kan etterkomme det så langt det er mulig. Når det gjelder hjemmetjenester, kan man velge om man vil ha en privat tjeneste, eller om man vil at kommunen skal tilby tjenesten.

Ønsker bedre skole

Utsogn mener at de har kommet i gang med å endre skolepolitikken:

— Vi sparer penger på administrasjon og bygg for å bruke mer til å heve kvaliteten. Vi ønsker fremdeles mer åpenhet rundt resultater i skolen, og at flere elever skal gå fra spesialundervisning til tilpasset undervisning. Vest-Agder innførte fritt skolevalg i fjor, men det er ikke noe vi har beslutningsmyndighet over.

Partiet ønsker også en ekstern gjennomgang av kommunedriften. Hvordan kan kommunen utøve like gode tjenester til en lavere pris?

— Vi har akkurat fått en vurdering av helse- og sosial sektoren. Vi har begynt, men det er mye som gjenstår.

— Etter to år har vi gjennomført mer enn halvparten av det vi ville oppnå, sier Tor Utsogn.

- Burde være fornøyde

Mette Gundersen

Mette Gundersen (Ap), mener at Frp har fått gjennomført og igangsatt mye av det de varslet.— Jeg tror de skal være strålende fornøyde med det de har oppnådd.

Samtidig påpeker hun at det er vanskeligere å se forskjell på Frp, Høyre og KrF etter to års samarbeid,

— Frp har nok jenket seg litt, mens det ser ut som om Høyre og KrF har gått mer til høyre.

Ordfører Arvid Grudnekjøn mener at det er viktigere å få til gode lokale løsninger, enn å plassere partiene på en venstre-høyre akse.

Jørgen Kristiansen

Både Grundekjøn og varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) er veldig godt fornøyd med samarbeidet med Frp.— Det var en del eldre i KrF som var skeptiske til å samarbeide med Frp før valget. Ingen har klaget etter valget, sier Jørgensen.