Demningen er både reparert og pyntet på. Her legges hogd naturstein som "autovern" på det som kanskje er Bykles største turistattraksjon sommerstid. Foto: Johs. Bjørkeli
1000 lastebillass med stein er sprengt ut av den utvidede flomtunnelen. De lagret ved foten av Vatnedalsdemning, 120 meter nedenfor. Foto: Johs. Bjørkeli

— Vatnedalsdammen er sikker. Men teknologi og klimaprognoser endrer seg. Hvert 15. år skal det gjennomføres en revurdering for alle eksisterende dammer. Disse måles opp mot gjeldende damforskrifter, sier kraftverksdirektør i Otra Kraft og toppsjef i Otteraaens Brugseierforening, Reidar Ove Mork.

Forskriftene fastsettes av Norges vassdrags- og energidirektorat.

Som følge av dette er det bygget en større flomtunnel for å kunne ta i mot større flommer i fremtiden.

— Prognosene viser at vi vil få økte nedbørsmengder i årene som kommer, sier Mork.

Sprengt ut 1000 lastebillass

Den gamle, 250 meter lange tunnelen som skal sørge for at flomvann ikke renner over damtoppen, er i løpet av det siste året utvidet med sju meter i innløpet og med og med omtrent tre meters høyde i gjennomsnitt.

Det ble tatt ut steinmasser tilsvarende 1000 lastebillass under anlegget. Derfor var turistattraksjonen Vatnedalsdammen stengt i sommer. Nå ligger steinmassene lagret ved foten av den 120 meter høye demningen.

— Nå er overløpstunnelen så stor at det fortsatt er 30 prosent kapasitet igjen om tusenårsflommen skulle komme, sier Ole Morten Egeland. Han er vassdragsteknisk ansvarlig i Otteraaens Brugseierforening og Otra Kraft.

— Hvor stor er en tusenårsflom?

— Den har vi ikke sett enda. Men den vil bli stor. Statens vegvesen planlegger for 200-årsflommer. Skulle det komme en tusenårsflom ville det blitt rimelig kaotisk nedover Setesdal, sier Egeland.

Flere dammer sikret

Også selve damtoppen på Vatnedalsdemningen er blitt sikret. Tre meter av steinplastringen i en lengde av 180 meter hadde seget. Nå er denne rettet opp igjen.

Også utseendemessig blir Bykles kanskje største turistattraksjon fiffet opp med store, hogde steiner som «autovern» på veien over demningen.

En rekke andre av Otteraaens Brugseierforenings dammer har også fått hevet standarden de siste årene som følge av de reviderte forskriftene.

— Så langt har vi brukt ca. 50 millioner kroner på slike arbeider, sier Mork.