Hvorfor tror du kvinner er mer sykemeldte enn menn? Si din mening under artikkelen.

MANDAL: — Hvorfor er det slik at kvinner har mer fravær enn menn i så godt som alle sektorer? Vi må våge å stille oss dette spørsmålet, mener leder av Tillitsprosjektet i Mandal kommune, Siren Vetnes Johannessen.

Hun har tidligere sittet i utvalget som utarbeidet den offentlige utredningen "Arbeid for helse" i 2010. I går var hun hovedtaler for 8. mars-arrangementet i Mandal der temaet var "Hvordan opprettholde høy kvinnedeltakelse i arbeidslivet?". Blant funnene hun presenterte var:

• Kvinner har høyest sykefravær i alle sektorer, med unntak av bygge- og anleggsvirksomhet.

• På landsbasis har kvinner 60 prosent mer fravær enn menn.• Kvinner i alle aldersgrupper har høyere sykefravær enn menn.

• Yngre arbeidstakere er oftere, men kortere syke.

• Eldre arbeidstakere er sjeldnere, men lengre syke.

• Single er oftere syke enn gifte.

• Ved høy arbeidsledighet, blir folk mindre borte fra jobb.

• Mandal har høy andel uføre under 45 år. Lindesnesregionen skiller seg negativt ut i Agder.

Ingen klare årsaker

Ifølge Vetnes Johannessen har forskningen så langt gitt få svar på hvorfor kvinner har markant høyere fravær fra arbeid enn menn, men viser til følgende faktorer som kan ha innvirkning:

• Kvinner i helsesektoren har fysisk tungt arbeid, der også vold, trusler og trakassering kan forekomme.

• Kvinner i helsesektoren jobber med omsorg, og går hjem til enda flere omsorgsoppgaver.

• Innen helsesektoren har man karensdager etter smittsomme sykdommer.

• Kvinner jobber turnus og deltidsstillinger, mens menn jobber skift og fulle stillinger.

• Kvinner har trolig fortsatt hovedansvaret i hjemmet.

• Biologiske forskjeller mellom menn og kvinner, som graviditet og menstruasjon. Selv om stadig flere gravide blir sykmeldte under svangerskapet, utgjør de likevel ikke en stor andel av samlet sykefravær. Ved menstruasjon øker sjansen for å bli syk med 50 prosent bla på grunn av lavere immunforsvar.

Omsorgsoppgaver

— Kvinners høye sykefravær er kun eget fravær, barns fravær kommer på toppen. Men tall fra Mandal kommune viser at menn og kvinner er flinke til å dele på å være hjemme ved barns sykdom, sier Vetnes Johannessen.

Hun viser til kommuneoverlege i Mandal, Stein Grytten, som snakker om at "livet blir for stort", og at folk blir sykmeldte av psykiske årsaker.

— Mange ganger er det nok ektefelle, vaskemaskin eller barna man skulle vært sykmeldt fra, og ikke jobben. Ofte er det nok kvinnen som tar seg av omsorgsoppgaver i familien, som å pleie eldre foreldre eller egne barn. Kanskje bruker kvinnen sykeordningen feil, undrer Vetnes Johannessen.

Hun mener at kvinner i noen tilfeller burde bli flinkere til å tenke at ting er godt nok, og viser til forventningene om å skulle være vellykket karriere- og familiekvinne med alt på stell.

— Tenker kvinner annerledes enn menn? I utgangspunktet gjør det ikke noe, men det er et problem dersom vi blir syke og uføre av det, mener Vetnes Johannessen.

- Viktig tema

— Kvinnens generelle arbeidsvilkår er et viktig tema, sier sykepleier ved avdeling 4 på Mandal sykehjem, Elisabeth Skauen.

Hun arbeider i sektoren der kvinner har mye høyere fravær enn menn, og sammen med kollegene Signe Gabrielsen, Torbjørg Breive Havre og Hilde Berg Bentsen diskuterer de hva som kan være årsakene til at kvinner har høyere fravær enn menn.

— Kvinner skal ofte klare alt. De gir hundre prosent på jobb, de kommer hjem til barn og stort hus, de vasker, rydder og ordner i hagen. På fritiden er de aktive og følger opp barn, venner, lag og foreninger. De gjør så mye, og har problemer med å si nei, sier Hilde Berg Bentsen.

De fire er enige om at yrket deres er tungt fysisk, med tunge løft som kan gå ut over nakke, skuldre og rygg. Og etter endt arbeidsdag, venter det mange "må"- og "bør"-oppgaver som man føler man må gjøre hjemme.

— Jeg mener at kvinner må bli flinkere til å gå i seg selv, og lære seg å si nei. Problemet er at man ofte ikke ser dette før det er for sent, sier Berg Bentsen.

Skauen roser Mandal kommune for å ha satt i gang tiltak for å få ned sykefraværet.

— Tillitsprosjektet mener jeg fungerer etter hensikten. Vi er borte de dagene vi er syke, og er vi friske på en torsdag, så er vi på jobb da fremfor å være sykmeldte ut uken. Det er en genial ordning, mener Skauen