VAKTENE: Ola Johansen fra vaktselskapet Vaktco fortalte hvordan bransjen samarbeider for å stoppe narkotikabruk på utestedene i Haugesund. Foto: Jan Oddvar Eide

KRISTIANSAND: Den frivillige organisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) hadde invitert utelivsbransjen til Ernst for å få etablert et samarbeid mellom aktørene som har med utelivet å gjøre i Kristiansand: Vaktselskaper, ansatte, eiere og drivere, kommunen og politiet.

Det var kun politiets ledelse som ikke møtte opp.

— Nå har 150 interesserte møtt opp her i kveld. Det er et behov for samarbeid, og det er et ønske om et samarbeid. Men det er leit at ikke politiet ser nytten av det. Jeg hadde jo håpet de skulle vært her, sier Torbjørn Nervik d.y. som er leder i Haugesund NNPF og etterforskningsleder i politiet der.

Samarbeid

For halvannet år siden ble et lignende forsøk gjort, men da ble det med forsøket.

— Den gangen kom vi ikke et skritt videre. Nå har vi tro på at vi skal få det til, sier Geir Tveit i NNPF i Agder. Da han forlot møtet hadde cirka 20 interesserte meldt seg for å bli med videre. I tillegg er det satt ned en gruppe med personer fra fire av byens utesteder samt et vaktselskap, som skal drive arbeidet videre.

Vet hvem som bruker stoff

— Vi vet hvem som bruker stoff på utestedene, og vi vet hvem det er som selger det, sier en av vaktene som deltok på møtet, men som ønsker å være anonym.

— Når det er folk ute som selger eller bruker stoff, kan vi si ifra til de andre vaktene i vårt selskap. Men vi har ikke noe samarbeid med de andre selskapene eller de andre utestedene, slik at vi ikke får varslet hverandre, sier han.

Ønsker dialog

— Vi trenger også en dialog med politiet. Men det er i dag begrenset til at vi ringer når det er spesielle ting. Og da er ofte svaret at de enten ikke har tid, eller mangler ressurser, sier en annen vakt, som også ønsker å være anonym.

Samarbeid

Møtet tirsdag ble brukt til å fortelle hvordan bransjen samarbeider med politiet i Haugesund, der de i 2006 startet en kampanje under navnet "Bry deg - si nei til narkotika".

Ola Johansen fra vaktselskapet Vaktco fortalte hvordan bransjen der sammen med Norsk Narkotikapolitiforening har klart å bevisstgjøre både bransjen og gjester til å bli oppmerksom på narkotikabruk på utesteder, og til å ta et oppgjør med problemet. Blant annet ved ren opplysningsvirksomhet som kan hjelpe de ansatte når de skal avsløre hvem som bruker stoff.

Får støtte

— Før var vi bekymret for å få trøbbel med politiet hvis vi varslet om narkotikabruk ved et utested. Nå melder vi fra og får goodwill fra politiet, fortalte Johansen, som mente det viktigste bransjen kan gjøre er å ta et klart standpunkt mot narkotika, og si høyt i fra til både gjester og ansatte.

Torbjørn Nervik d.y. i Haugesund NNPF konkluderte med at bransjen og gjestene er blitt bevisstgjort.

— Politistasjonssjefen i Haugesund har vært klar og tydelig: De som melder i fra skal vi hjelpe. De som ikke sier i fra, de skal vi ta, sier Nervik som påpeker at det viktigste er å få til en bevisstgjøring blant bransjens egne folk.