TI TONN: Nylig fjernet Maren AS ti tonn søppel som lå utenfor søppelcontainerne på Gahre. Daglig leder Alf Gottfred Møll sier at det har vært et stort problem Foto: Janne Fardal Kristoffersen
REAGERER: Janne Fardal Kristoffersen, ordfører (H) i Lindesnes kommune, er fortvilet over Spangereid-beboernes forsøpling. Foto: Tore André Baardsen

LINDESNES: – Jeg har et inderlig håp om at folk i Spangereid kan ta seg sammen. Det er så trist at det vakre området skal fremstå på dette viset. Jeg blir rett og slett flau, sier Janne Fardal Kristoffersen, ordfører (H) i Lindesnes kommune, til Fædrelandsvennen.

Hun brukte fredagskvelden til en liten befaring til forskjellige søppelplasser i Spangereid-området. Resultatet var nedslående. Nå nærmer sommerferien seg, og da kommer strømmen av turister.

TI TONN: Nylig fjernet Maren AS ti tonn søppel som lå utenfor søppelcontainerne på Gahre. Daglig leder Alf Gottfred Møll sier at det har vært et stort problem Foto: Janne Fardal Kristoffersen

– Vi er heldige som er en flott hyttekommune med mange feriegjester. Både innbyggere og hyttefolk har et felles ansvar for at nærmiljøet ser bra ut, sier ordføreren, og poengterer at søpla i Spangereid kommer fra både fastboende og hytteeiere.Det er kommunen selv som har rigget områder med søppelcontainere i Spangereid. De har informert gjennom lokalavisen og brosjyrer. Ordføreren har til og med sørget for at miljøstasjonen på Vigeland er åpen to ganger i måneden slik at beboerne skal ha mulighet til å levere søppel der.

– Vi har forsøkt alt, men ingenting hjelper. Det er fåtallet som ødelegger for alle andre, sier Kristoffersen.

Ringte søppelsyndere selv

Nylig fikk hun selv nyss i to konkrete tilfeller hvor personer hadde tømt tilhengere med ulovlig søppel utenfor containerne. Da tok hun saken i egne hender.

– Jeg ringte dem og ba de rydde opp etter seg. Hvis ikke ville forholdet bli politianmeldt og de ville få en kraftig bot. De la seg flate, beklaget og ryddet opp, forteller ordføreren.

REAGERER: Janne Fardal Kristoffersen, ordfører (H) i Lindesnes kommune, er fortvilet over Spangereid-beboernes forsøpling. Foto: Tore André Baardsen

Hun legger til at flere personer allerede har blitt politianmeldt for ulovlig dumping av søppel utenfor containerne.– Folk kommer på natten med store tilhengerlass med kjøleskap, komfyrer og gamle senger. De lemper det av og fyker av gårde igjen, sier hun.

Stiller ultimatum

Nå har ordføreren fått nok.

– Vi kan ikke ha det sånn som dette. Det er ikke hyggelig for fastboende, og det er ikke hyggelig å ta imot feriegjester når søpla flyter, sier Kristoffersen.

Hun gir Spangereid-beboerne èn siste sjanse. Hvis ikke de blir flinkere til å kaste søpla, vil hun stenge søppelplassene det gjelder.

– Alternativene er å stenge søppelplassene, eventuelt å flytte dem slik at de ligger helt inntil veien. Konsekvensen av det er at lukt og utseende vil sjenere, sier hun.

Plukket ti tonn søppel

Maren AS er ansvarlig for søppelryddingen i Lindesnes-regionen. Daglig leder Alf Gottfred Møll sier det er kun i Spangereid at folk ikke klarer å kaste søpla i containeren.

– Vi har et kjempeproblem i Spangereid. Folk kaster alt mulig rundt containerne. Nylig plukket vi opp ti tonn søppel rundt hyttecontarinerne på Gahre. I høst samlet vi 17 tonn samme sted, sier Møll.

Komfyrer, materialer og annet ulovlig avfall lå spredd utover plassen. Ifølge Møll har forsøplingen vært et problem i Spangereid i mange år.

– Vi vet nesten ikke hva vi skal gjøre med dette problemet, sier han.