ARENDAL: Det slår fylkeslegen i Aust-Agder fast i en fersk tilsynsrapport. Tilsynet ble opprettet etter blant annet bekymingsmelding fra ME-lege Hege Kilander Høiberg ved nevrologisk avdeling ved Sørlandet sykehus. Hun har mange pasienter med kronisk utmattelsessyndrom og flåttbårne sykdommer. Flere av dem skal ha vært pasienter hos Øverbye. Kilander Høiberg har fått støtte fra både overlege Ole Rysstad på medisinsk avdeling i Arendal og avdelingsleder Sølvi Noraas på mikrobiologisk avdeling ved Sørlandet sykehus i sin bekymring.

Flere ganger gjennom Øverbyes karriere har det vært reist kritikk av metodene hans. Denne gangen har fylkesmannen sjekket fem punkter i helselovgivningen, og konstaterer brudd på tre av dem.

Blandet

— Det er ofte liten eller svak medisinskfaglig indikasjon på de diagnosene og behandlingsmetodene han igangsetter, skriver fylkeslegen som konstaterer at Øverbye blander sammen sin rolle og praksis med som allmennlege med sin rolle og praksis som alternativ lege. Det er ikke lov.

Fra hele Norge kommer pasienter som oftest for å søke etter en «second opinion» fordi sykehus eller fastlege enten ikke kan tilby noen behandling eller fordi lege og pasient er uenige om årsaksforholdet mellom symptomene og plagene som pasienten har. Ofte dreier dette seg om sykdommer som utmattelsessyndrom og flåttsykdommer.

Haiolje

— I mange tilfeller anbefales tilskudd av vitaminer, mineraler, naturprodukter som etiopiske/indianske frø, gamle norske kornsorter, ulike ekstrakter, haiolje, rapsolje, Noni-juice, enzymer, råd om ulike typer mat mv.I andre tilfeller forskrives det medikamenter som er reseptbelagte, skriver fylkeslegen.

Akkurat som det ble påpekt i et tidligere tilsyn mot Øverbye, fører han journaler over pasientene for hånd. Det gjør at de er vanskelige å lese for andre enn ham selv. Fylkeslegen anbefaler et innkjøp av en datamaskin, som en hendige til journalføring. Øverbye fører heller ikke journaler fortløpende, eller utarbeidet epikriser med beskrivelser av sykdomsutvikling og behandling.

Risikabelt

Øverbye kommuniserer heller ikke med resten av de offisielle helsevesenet, for eksempel med å fortelle pasientens fastlege og sykehuskontakt at det er satt i gang behandling. Dette er risikabelt fordi fastlege eller sykehus kan sette i gang andre behandlinger som kan skade pasienten dersom helsepersonell ikke har tilgang til all informasjon.

Under tilsynet ble fylkeslegens representanter vist rundt i lokalene i Arendal. De ble blant annet orientert om hvordan Øverbye bruker ett apparat som måler bioressonans, som det ikke fins noen vitenskapelig dokumentert virkning av.

— Vi fikk også en bok som Øverbye selv har skrevet som heter "Lavt stoffskifte årsak til de fleste sykdommer" skriver fylkeslegen som noterer seg at mange av konklusjonene Øverbye har gitt til pasientene, kommer fra hans egen bok.

Øverbye har nå frist på seg fram til 1. juli på å legge fram en plan med tiltak som skal justere virksomheten over i lovlige former.