ØKER: Politioverbetjent Dag Tallaksen forteller om flere meldinger om pågående tiggere som utgir seg for å være døve. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: – Det har vært litt flere meldinger om det i det siste. For et par dager siden fikk vi for eksempel beskjed om tre-fire unge gutter som var svært pågående, forteller politioverbetjent Dag Tallaksen.

Går i boligområder

Meldingene går ut på tiggere som viser fram lapper om at de er døve for å samle inn penger. Tallaksen har registrert en viss økning den siste tiden.

– Man skal være forsiktig med å generalisere, men det er rart at så mange av tiggerne i Kristiansand er døve, uttalte han tidligere denne uka.

Politiet får inn meldinger om at aktiviteten også foregår i boligområder rundt Kristiansand. Politioverbetjenten har selv opplevd å få slike tiggere på døra hjemme hos seg.

Spurte selv på tegnspråk

Tallaksen forteller at det ikke finnes dokumentasjon på at dette er organisert, men at det er mye mulig at flere samarbeider og fordeler distrikter seg i mellom. Han anslår at det pågår i store deler av Sør-Norge, og forteller om tilsvarende meldinger andre politidistrikter.

Leder av Kristiansand Døveforening, Tommy Andre Johansen, har selv tatt noen av dem på fersken i å lyve.

– Jeg jobber som vogntogsjåfør til daglig og for noen år siden stod jeg i kø på ferjeleiet i Moss da det kom to tiggere fra Romania og viste frem et papir på dårlig norsk at de var døvstumme og ønsket litt penger for å kunne leve i Romania. Da svarte jeg til dem på tegnspråk: «Hei, jeg heter Tommy og hva heter dere?», forteller han.

– Da stod de der med store øyne helt stille i noen sekunder og den ene pratet lavt til den andre. Deretter tok de beina fatt og stakk av.

Vil ikke gi penger

Han reagerer sterkt på at tiggere utgir seg for å være døve og oppfordrer folk til å la være å gi om de finner ut at tiggerne lyver.

– At tiggerne bruker oss døve som eksempel til å kunne tigge penger selv om de er faktisk hørende, synes vi ikke noe særlig om og det er helt uakseptabelt fordi det skapes et negativt bilde av døve som vi har kjempet i mange år å bli kvitt av, skriver han i en kommentar.

Han opplyser at Kristiansand Døveforening tar sterkt avstand fra slik virksomhet fordi det bidrar til å undergrave deres informasjonsarbeid om at døve er selvstendige og oppegående mennesker som deltar i samfunnet på lik linje med andre.

Onsdag foretok politiet i Kristiansand en omfattende ID-sjekk av tiggerne i byen, og kom fram til at antallet har fordoblet seg de siste to ukene. De kom da i kontakt med 19 stykker.