VELLYKKET: Lyngdal kommune er rangert som den mest vellykkede besøkskommunen i landet i ny studie. Her fra Korshamn, på sydspissen av kommunen. Foto: Kristin Ellefsen

LYNGDAL: I en studie utført av Telemarksforskning er Lyngdal rangert som den mest vellykkede besøkskommunen i landet, fulgt av Vestby og Lillesand, skriver Farsunds avis.

— Det er en fjær i hatten for oss å bli beste kommune og vi er kjempefornøyde med det, sier rådmann Evy-Anni Evensen i Lyngdal til Farsunds avis.

Ser på fellestrekk

Studien 'Suksessrike distriktskommuner —en studie av kjennetegn ved 15 norske distriktskommuner» kartlegger fellestrekk ved distriktskommuner som har hatt den beste utviklingen de siste ti årene. Det handler om roller og stedlig utviklingskultur, om smådriftsfordeler, om ildsjeler og bare delvis om næringsstruktur.

At Lyngdal er godt plassert geografisk som sentralt veikryss er en av flere suksessfaktorer.

— Politikere, administrasjon og næringsliv jobber godt sammen og alle drar i samme retning. Vi kan løfte i flokk når vi skal få til noe, sier Evensen til Farsunds avis.

Vellykket distriktskommune

Lyngdal ble i undersøkelsen også rangert som den mest vellykkede distriktskommunen.

— Det er handel, turisme og bosetning som slår positivt ut for vår del i tillegg til at vi ser at penger ikke er alt. For ikke lenge siden ble vi rangert som en av de fattigste kommunene i landet som har en svært nøktern pengebruk, sier rådmann Evy-Anni Evensen til Farsunds avis.

De øvrige kommunene som er omtalt i studien er Meløy, Træna, Vikna, Hitra, Frøya, Sandøy, Austevoll, Bykle, Sirdal, Evje og Hornnes, Seljord, Flå, Gol og Hemsedal.