OSLO: Åse Michaelsen mener livsstilen som omreisende tiggere ikke kan fortsette.

— Det er ikke bærekraftig og ikke mulig å få det til å fungere i fremtiden. Da må man vurdere sin egen kultur på nytt, sier hun til Fædrelandsvennen.

Åse Michaelsen viser til intervjuer der ledere i romfolket selv har sagt at barna deres må gå på skole og at de må få bedre boforhold.

— Dette er ikke noe jeg som nordmann sier, dette er noe de selv sier. De mener selv at de må ha basale forhold på plass som utdannelse, tak over hodet og innlagt vann.

Nye tider

Åse Michaelsen sier at hun har snakket med organisasjoner som representerer romfolket. Hun mener Norge gjennom EU må gi romfolket støtte til å bygge opp samfunn der boforholdene er bedre og der barna er sikret utdannelse.

— Det er ikke det at du skal gi hele kulturen din på båten, men forandre deg i tråd med den utviklingen som har vært i Europa. Spesielt etter den krisen som har vært i Europa, er det ingen framtid i å slepe barn og unge fra sted til sted, sier Michaelsen.

I et intervju med Fædrelandsvennen sa romlederen Florin Cioaba at romfolket «må utvikle seg for å kunne overleve i det moderne samfunnet». Der tok han sterk avstand fra foreldre som tar barna sine ut av skolen.

Åse Michaelsen mener det viser at romfolket selv er interessert i å leve mer som andre europeere.

— De sier selv at de har vært omreisende i mange hundre år, men at nå har tidene blitt så annerledes at de ikke kan overleve som folk hvis de ikke tar noen grep.

Forbud

Frp vil forby tigging og et forslag skal opp i Stortinget. I tillegg vil de transportere hjem de som har brutt den loven.

— Aggressiv tigging som vi har sett i Kristiansand er ikke holdbart. Eldre blir indirekte truet, holdt fast i og våger ikke ta ut penger i sentrum. Sånn kan vi ikke ha det, sier Michaelsen.

Hun sier at hun har hatt samtaler med politiet i Romania som mener at Norge legger til rette for kriminelle handlinger når de tillater tigging.

— De var tydelige på at når Norge tillater tigging, skaper det en grobunn for at det er lov å ta med seg barn til Norge og drive med tigging. De blir att ut fra undervisning i skolen på lange turneer i Europa, sier Åse Michaelsen.